Vibes Building Engineers heeft een beslissende bijdrage geleverd aan de realisatie van een gloednieuw bioscoopgebouw met twee unieke eigenschappen. Het complex van JT Bioscopen in Eindhoven is in recordtijd gerealiseerd, met dank aan Vibes’ toepassing van BIM-methodieken en van integrale projectsamenwerking. Bovendien is dit één van de eerste bioscopen ter wereld waarin de gloednieuwe Dolby Cinema technologie wordt toegepast.

Uniek bioscoopcomplex verrijst na gewonnen race tegen de klok bouwJT-zaalblauw3

Het project van JT Bioscopen geldt in de ontwikkelings- en bouwwereld als een huzarenstukje. De sleutel tot het succes? Goed geleide samenwerking op basis van BIM in combinatie met technologisch sterke oplossingen.

Vanuit heel Brabant trekken bioscoopbezoekers naar Eindhoven om de indrukwekkende bioscoopervaring van Dolby Cinema bij JT te ervaren. Dolby Cinema is een nieuwe techniek met een breder kleurenspectrum, een hogere ‘brightness’ en een ‘contrast ratio’ die de andere lasertechnologieën overstijgt. De nieuwe schermtechniek biedt bezoekers een indrukwekkende bioscoopervaring door een combinatie van spectaculair beeld, geluid en design.

Prestatie nog spectaculairder

Maar voor JT Bioscopen, voor bouwer Van Wijnen Lelystad en voor film-minnend Nederland was de prestatie die in de zes maanden voorafgaand aan de opening in december is geleverd zo mogelijk nog spectaculairder. De opdrachtgever wilde de nieuwe bioscoop in de voor de exploitatie zo belangrijke decembermaand openstellen en legde in de zomer de uitdaging neer bij Van Wijnen. Deze koos op basis van eerdere goede ervaringen Vibes Building Engineers als engineering partner.

bouwJT-zaalrood2Specifieke aanpak

De engineers van Vibes gingen met Van Wijnen de uitdaging aan. De realisatie van een groot JT-bioscoopcentrum in Eindhoven zou met traditionele methoden niet binnen zes maanden uitvoerbaar zijn geweest. Met de technische inbreng en de specifieke aanpak van Vibes Building Engineers – met BIM – werd de race tegen de klok gewonnen!

Het project is in een groot aantal deelparten geknipt. Deze zijn één voor één geëngineerd en in 3D gemodelleerd, terwijl de bouw feitelijk al moest beginnen. Bij dit alles hebben alle partijen in het project uiterst constructief samengewerkt. De samenwerking maakte het mogelijk dat elke partij op zijn eigen terrein input leverde, die Vibes-engineers vervolgens hebben beoordeeld en technisch in het model hebben vertaald.

Daarbij werd een groot aantal bouwtechnische vraagstukken opgelost, met de Vibes engineers als aanjagers van een uiterst coöperatief ingesteld team van opdrachtgever, bouwer en co-makers/leveranciers.

Een impressie van de bouw en het resultaat vindt u in ons Picasa fotoalbum.

Foto's: Studio-NT