Teamspeler bij realisatie hypermoderne waterzuivering

Vibes Building Engineers levert een cruciale bijdrage aan een aansprekend en omvangrijk rioolwaterzuiveringsproject bij Waterschap Maas en Aa in ‘s-Hertogenbosch. De grote renovatie en uitbreiding van de waterzuiveringsinstallaties en gebouwen bij het Waterschap leiden tot een grotere capaciteit, betere zuivering en bovendien tot de productie van biogas, dat onder meer wordt geleverd aan een bierbrouwer.

3

Thijs Hajee, Sjoerd Ensink en Thijmen Schoonhoven hebben hun intrek genomen in het voormalige laboratorium van de rioolwaterzuivering. Zij dragen met al hun bouwkundige kennis en ervaring bij aan een project dat om verschillende redenen bijzonder is. De Vibes-medewerkers leveren vooral toegevoegde waarde bij de ontwerpen voor de bouw van verschillende installaties en van de nieuwbouw, de uitbreiding van het bedrijfsgebouw, waarin de kantoren van de organisatie zijn. Daarnaast wordt er op het terrein van de waterzuivering in aanvulling op bestaande installaties een vijfde waterlijn gerealiseerd, waar water na afscheiding van het slib verder wordt verwerkt. 

Engineering inspanning

De combinatie Besix-Hegeman vroeg Vibes een belangrijke engineering inspanning te verrichten rond dit project, in aanvulling op de capaciteit die deze Belgisch-Nederlandse combinatie zelf inzet. Thijs Hajee: “Voor ons begon het werk met het in 3D brengen van circa 2.500 archieftekeningen uit de jaren zestig. Daarbij ging het om gebouwen en voorzieningen, maar vooral ook veel leidingen. Aan het netwerk is in de voorbije decennia veel gesleuteld. Het modelleren heeft er voor gezorgd dat we konden werken op basis van complete actuele digitale gegevens. Een solide basis.”

Thijs en zijn collega’s maken in nauwe samenwerking met collega’s van de andere bouwpartners veel kleinere en grotere ontwerpwijzigingen in minuten inzichtelijk. “We reviewen deze samen met de ontwerpers achter de PC. Dit betreft niet alleen gebouwen en civiele objecten maar ook werktuigbouwkundige modellen van leveranciers en leidingenwerk, alsmede positionering van transportbanden en -schroeven.”

Twee werelden

Thijs ervaart de ontmoeting tussen proces engineers en bouwingenieurs, zoals hijzelf, als “heel interessant”. “We komen uit twee verschillende werelden, maar blijken toch uitstekend te kunnen samenwerken om uiteindelijk een geslaagd project op te leveren.” De gewenste interactie maakt het noodzakelijk dat de Vibes mensen enkele dagen per week bij het projectteam in ’s-Hertogenbosch werken. In een omgeving waar niet alleen hard wordt gewerkt, maar waar ook een zeer coöperatieve sfeer bestaat en waar Vibes samenwerkt met partners met zeer verschillende achtergronden. “De vragen gaan over en weer. Wat als we het zus doen, of zo? Wat als we schuiven? We hebben voortdurend wendingen in de ontwikkeling waarvoor we praktische bouwkundige oplossingen leveren. ‘Back to the drawing board’ is een dagelijks terugkerend fenomeen.” 8000 0 CIV TEK DO 0001

Resultaat

De ‘opbrengst’ van het project is niet alleen dat het waterschap efficiënter zuivert en bovendien energie kan gaan leveren voor bijvoorbeeld het brouwen van lekker bier. Na zuivering laat het waterschap het schone water terug de natuur in stromen. Het gaat via de Dieze de Maas in, richting de Biesbosch. Hier wordt het als grondstof opgepompt door een drinkwatermaatschappij die er kraanwater van maakt. Mensen in de omgeving van Rotterdam drinken dit, doen er de afwas mee en spoelen hun toilet er mee door. 


Planning:

2015: Afronding MER en vergunningen

2015: Ontwerp en Voorbereiding

2016: Start werkzaamheden / de schop gaat de grond in

2017: Renovatie en nieuwbouw

2018: Afronding en ingebruikname


 

Meer foto's vindt u op onze Picasa website.