In Leeuwarden wordt een bijzonder gebouw geplaatst. Juist in deze tweetalige provincie wordt het belang van taal en meertaligheid onderkend. OBE geeft toegang tot Lân fan taal, waar je op een speelse manier aan het werk kan met taal.

Het gebouw bevat niet alleen het interactieve bezoekerscentrum, maar ook de kunstinstallatie van Tim Etchells. De buitenkant bevat een permanente tribune waarop je kunt plaatsnemen tijdens festivals en evenementen.RondeSwand

“Een bizar gebouw, een klein complex ding”
Het ontwerp bevat enkele uitdagende elementen, die alleen  met behulp van een gedetailleerd 3D model gerealiseerd kunnen worden. Bouwer Lont Bouwbedrijf heeft om die reden Vibes ingeschakeld, omdat zij van eerdere samenwerkingen weten dat wij een dergelijk complex ontwerp goed aankunnen. Samen met de andere co-makers hebben wij het model bedacht en uitgevoerd. Zoals Thijs Hajee, projectleider van Vibes, het stelt: “Het is een erg leuk project, met veel uitdaging. Het is een bizar gebouw, een klein complex ding, waar je alles voor uit de kast moet halen”.

Een chique tribune met ronde vormen
Gerko Tribunes & Afbouw is momenteel druk bezig met de plaatsing van de tribunes aan de buitenzijde. Deze dragen bij aan de chique uitstraling van het gehele complex, waarbij de S-vormen een geheel eigen dynamiek geven aan het gebouw. Het dakvlak bevat meerdere niveaus en getordeerde vlakken, wat zowel het 3D model en de bouw niet gemakkelijker maakt. Dat het project toch een groot succes wordt is te danken aan de expertise van alle co-makers.

Volg de bouw van OBE
Via deze webcam van Tresoar kun je de bouw van OBE live volgen.

bouwstaalconstructie tribunebouw