Vibes ontwikkelt zich voortdurend in het BIM vakgebied en regelmatig grijpt ze kansen om te innoveren. Zo is Tekla Structures het nieuwe programma van Vibes, waarmee wij hun kennis en kunde nog breder inzetten. Het programma biedt tools om HSB, beton- of staalelementen of - constructies veel efficiënter uit te werken tot een hoger, productie-gereed niveau.
 
Op zoek naar betere tools
 
Voorheen maakten de medewerkers van Vibes vooral gebruik gemaakt van Revit om projecten uit te werken en om productietekeningen te maken. Het doorvoeren van wijzigingen in deze tekeningen was erg bewerkelijk en kostte veel tijd. “We zijn op zoek gegaan naar een andere oplossing,” vertellen de bouwkundige projectengineers. “Na verschillende pilotprojecten zijn we bij Tekla uitgekomen en daarin hebben gevonden wat we zochten. Tekla biedt vooral mogelijkheden voor productiegerichte modellen en tekeningen, doordat je onder andere automatische merk- en onderdeelherkenning en nummering kunt toepassen. Met de verschillende tools van zowel Tekla als Construsoft is het veel efficiënter om HSB, beton- of staalelementen of -constructies uit te werken tot een hoger, productie-gereed niveau.”
 
Slimme en gemakkelijke software
 
Wesley Daggenvoorde en Ramon Schijven hebben zich gespecialiseerd in dit modelleerprogramma en passen dit onder andere toe in het project De Run in Boekel. De gevelelementen voor dit woningbouwproject werken zij uit tot productietekeningen die de producent, Hendriks Coppelmans, direct kan gebruiken bij het fabricageproces. De medewerkers zijn enthousiast over de nieuwe software. “We zien veel mogelijkheden voor Tekla zowel voor nieuwe als bestaande projecten om sneller en makkelijker tot het gewenste eindresultaat te komen. Het instellen van allerlei gegevens kost in het begin meer tijd, maar zodra de basiselementen ingeregeld zijn, verlopen de volgende elementen een stuk sneller,” is de ervaring bij Vibes. “Het modelleren in Tekla is vrij gemakkelijk. Het is een slim programma, waarin veel te automatiseren is. Voor elementen die regelmatig terugkomen, kun je standaard componenten gebruiken of maken. Daardoor kun je sneller werken en gestructureerd wijzigingen doorvoeren. Als we tekeningen maken, kunnen we tijdens het modelleren al veel automatiseren. Zelfs met hulp van Dynamo in Revit, besparen we met Tekla alsnog tijd bij bijvoorbeeld HSB projecten.”
 
Eigen Tekla-specialisten in huis
 
Wesley en Ramon hebben zich inmiddels bij Vibes als Tekla-specialist ontwikkeld. Bij Construsoft hebben zij een training gevolgd en op hun beurt instrueren zij de collega’s van Vibes zodat ook zij in de toekomst ook projecten kunnen uitwerken met behulp van Tekla. Kortom, ook voor het maken van productietekeningen voor de hout-, staal- en betonbouw is Vibes een innovatieve partner.
foto Tekla 1foto Tekla 2Tekla HSB productietekening