Van tekentafel naar 3D-model

Zo’n anderhalf jaar geleden kwam Ronald van Rijswijk als herintreder via een detacheringsbureau bij Vibes terecht. Het 3D-modelleerprogramma Revit was toen nog onbekend terrein voor hem. Drie maanden lang, twee dagen in de week, worstelde hij zich in zijn eigen tijd met hulp van collega en ‘buddy’ Peter Linker door het 1200 pagina’s tellende boek heen. Inmiddels heeft hij zich het programma eigen gemaakt en mag hij zichzelf 3D-modelleur noemen.

Revit

Ronald: “Revit is een prachtig programma, maar je moet ermee leren omgaan. Als iets niet linksom werkt, probeer je het rechtsom. Soms werkt het dan nog steeds niet, dan denk je ‘doe ik iets verkeerd?’. Gelukkig werken er slimme jongens bij Vibes, dus dan weet een collega wel weer een manier die wel werkt.”

Ronald houdt wel van een uitdaging. Het liefst werkt hij aan ingewikkelde projecten. “Ik wil ergens mijn tanden in kunnen zetten. Hiervoor was ik bouwkundig tekenaar in de interieurbouw, maar na zes jaar was ik wel uitgekeken op wanden en plafonds tekenen. Dat vind ik zo mooi aan dit werk; dat je het plan van een architect uitwerkt tot een model, zodat er een bouwvergunning wordt gegeven en het ook echt gebouwd kan worden.”

3D denken

Daar komen zijn technisch en ruimtelijk inzicht goed bij van pas. “Ik ben een detailspecialist en denk in 3D. Ik ben ooit begonnen achter de tekentafel. Aan het begin van mijn loopbaan moest ik eens een groot kerkgebouw tekenen, in 2D dus. Tien jaar later trouwde mijn broer. Ik had het gevoel dat ik het gebouw kende, maar ik was er nooit eerder geweest, dus dat kon niet dacht ik. Tot een dag later het kwartje viel en ik besefte dat ik aan die kerk had getekend!”.

Momenteel werkt hij voor woningcorporatie Stadgenoot in Amsterdam. Eén keer in de week gaat hij naar Amsterdam om woningen in te meten met een laserafstandmeter, een digitaal meetapparaat. Met alle maten en gegevens maakt hij vervolgens een 3D-model . “Mooi werk vind ik dat. Monumentale panden, bijvoorbeeld langs de grachten, zijn vaak niet haaks. Mij kan het niet scheef genoeg zijn; hoe schever, hoe beter”, aldus Ronald.

Werken bij Vibes

Het bevalt hem bij Vibes. “Ze willen het iedereen naar z’n zin maken en dat doen ze ook echt. De planning is geweldig, ze houden rekening met afspraken en er zijn flexibele werktijden. Zulke goede randvoorwaarden vind je nergens anders. En natuurlijk is er een hartstikke mooie kantine met een pooltafel, tafelvoetbal en een bar. Wat ik persoonlijk belangrijk vind, is dat ik op de fiets naar mijn werk kan. Ik ben een buitenmens, dus weer of geen weer, na een hele dag op kantoor spring ik op de fiets!”.