3D-modellen brengen gasloze woningen Steenbrugge in beeld

Je bent op zoek naar een nieuwbouw huis, maar je hebt totaal geen idee hoe de ruimte en het licht uitvallen. Wat kun je verwachten? Om belangstellenden een goed beeld te geven van de mogelijkheden in woningen in de duurzame Deventer woonwijk Steenbrugge, hebben wij 3D modellen gemaakt van dit bouwplan.

In opdracht van bouwonderneming Van Wijnen Deventer hebben we van 49 woningen in de wijk Steenbrugge Deventer 3D modellen uitgewerkt die gebruikt worden voor de aanvraag omgevingsvergunning en de verkoopstukken. Het plan bestaat uit 38 koopwoningen en 11 huurwoningen. Van Wijnen bouwt de woningen in opdracht van BPD Ontwikkeling in de duurzame wijk Steenbrugge in Deventer. Het zijn woningen in een typische Sallandse bouwstijl. Steenbrugge is een wijk in aanbouw, waarvan het eerste deel inmiddels voor 80 procent opgeleverd of in uitvoering is. De woningen krijgen geen gasaansluiting, zijn optimaal geïsoleerd en voorzien van een luchtwaterwarmtepomp en zonnepanelen. Binnenkort begint de verkoop van deze woningen in deelgebied 8 van de nieuwe woonwijk.

Samenwerking bespaart tijd

“Het was even aanpoten om vóór de bouwvak de modellen klaar te hebben. Maar het is gelukt. Half juli hebben we voor Van Wijnen de aanvraag omgevingsvergunning ingediend. Alle woningen lijken hetzelfde, maar toch varieert iedere woning van elkaar,” vertelt Peter Linker, projectcoördinator en engineer van Vibes. “Wij hebben de modellen verfijnd en completer gemaakt, zodat ze ook voldoen aan de eisen van leveranciers. Dat scheelt kostbare tijd. Voor de trappen bijvoorbeeld gebruiken we modellen van de leverancier. Hierdoor hoeft de leverancier na opdracht veel minder tijd te besteden aan werkvoorbereiding. De details zijn al verwerkt in het model. Ook producenten van kozijnen,  kappen en vloeren hebben baat bij onze gedetailleerde modellen.”

Weinig verschil bij gasloze woningen

Op de vraag of er veel verschillen zijn in het modelleren tussen gasloze woningen en in de oude traditionele bouw met gas, antwoordt Peter: “Eigenlijk is er geen verschil in het modelleren. Het is alleen een kwestie van de juiste apparaataansluiting en de opstelplaatsen aangeven. Tegenwoordig geven we bijvoorbeeld de plaats aan van de warmtepomp en de pv-panelen op het dak, waar we vroeger de plaats van de cv ketel aangaven. Voor het maken van bouwtekeningen en 3D modellen zijn deze woningen dus niet veel anders dan voorheen.”

Alert zijn

“Het maken van de modellen is voor ons dagelijks werk. We zijn alert op zaken die niet juist zijn. Het basismodel van Van Wijnen, bleek niet 100% compleet en correct te zijn. Vandaar dat we met Van Wijnen samen hebben gezocht naar goede oplossingen om deze informatie alsnog toe te voegen. We hebben naast het modelleer- en tekenwerk de nodige bouwbesluitberekeningen gemaakt en adviezen gegeven. Maar dat hoort erbij,” vindt Peter.

Samenwerking goed bevallen

“De woningen zijn rijk aan structuur en detail. Dat wil zeggen dat elke woning net even iets verschilt van elkaar,” legt Marco Meijerink, projectvoorbereider bij Van Wijnen uit. “Bij de ene woning is een dakkapel geplaatst, bij de andere niet. Sommige woningen hebben een berging met een plat dak, andere hebben een kap. Ook is de gevel hier en daar net even iets anders. Dit is het eerste woningbouwproject dat Vibes voor ons heeft uitgewerkt. Uiteraard is het aftasten hoe de contacten verlopen, maar wij hebben de samenwerking als prettig ervaren.”

Oplevering begin 2021

Binnenkort start de verkoop van het deelgebied 8 in de wijk Steenbrugge. Zodra de omgevingsvergunning verleend is en de verkoop goed verloopt, start de bouw van het project. Van Wijnen verwacht dat de woningen begin 2021 bewoond kunnen worden.

Meer informatie over dit project op Nieuwbouw Steenbrugge