Artikel van Construsoft
“We zijn nooit van 2D naar 3D gegaan, we modelleren altijd alles 3D”, vertelt Jan Kees Pikkaart, directeur bij Vibes Building Engineers. Vanaf begin af aan is Vibes een groot voorstander van een BIM-proces, met als grootste ambitie een integraal ontwerp- en bouwproces. “Hiermee kunnen we samenwerking maximaal benutten. Een eerste voorwaarde is een BIM met alles erop en eraan, zoals het bouwwerk echt gebouwd gaat worden.”
Vibes is een modern en vooruitstrevend adviesbureau voor de bouw, dat zich al jaren specialiseert in ‘Bouwen met BIM’. De opdrachten zijn voornamelijk afkomstig van middelgrote, ontwikkelende bouwers die zelf geen modelleercapaciteit in eigen huis willen aanhouden. Vibes biedt klanten een volledig geïntegreerd ontwerpproces aan, zowel bouwkundig, constructief als installatietechnisch. Daarnaast werkt het bedrijf aan wat zij zelf noemen ‘spin-offs’, zoals een bijzonder vormgegeven 3D-plafondornament voor de nieuwbouw van de Westfield Mall of the Netherlands. Pikkaart: “Hiernaar werd ons gevraagd, omdat de lastige vormen anders onmogelijk gemaakt kunnen worden. Vanuit het 3D-model kunnen ze nu de CNC-machine aansturen en kunnen de bijbehorende tekeningen voor productie en montage worden gemaakt.”
Snel en gemakkelijk het gewenste eindresultaat
Voor het uitwerken van de houtskeletbouwprojecten wordt sinds anderhalf jaar gebruik gemaakt van Tekla Structures. “In het verleden werkten we onze houtskeletbouwprojecten met Revit uit, waarbij het doorvoeren van wijzigingen in de tekeningen bewerkelijk was en veel tijd kostte”, zegt Ramon Schijven, Bouwkundig Project Engineer bij Vibes. “Ook liepen we bij het modelleren vaak tegen problemen aan en moesten we veel dingen handmatig doen of extra automatiseren met Dynamo. We zijn daarom op zoek gegaan naar een andere oplossing. Na uitvoerige onderzoeken en testen kwamen we voor HSB uit bij Tekla Structures. De software voorziet het beste in onze wensen. Met Revit kwamen we met moeite op de functionaliteiten die we nu in Tekla Structures vrij gemakkelijk kunnen toepassen, zeker qua nummering op de grote projecten. We zijn blij dat het extra handwerk is vervallen en we kunnen nu ook eenvoudig op slimme manieren elementen opbouwen en doorzetten. De handelingen die we handmatig moeten doen gaan makkelijk en snel. Zo kunnen we onder andere automatische merk- en onderdeelherkenning en -nummering toepassen op de productiegerichte modellen en tekeningen. Met de verschillende tools van zowel Tekla Structures als van leverancier Construsoft kunnen we efficiënt HSB-constructies productiegereed maken.”
“We zijn blij dat het extra handwerk is vervallen en we kunnen nu ook eenvoudig op slimme manieren elementen opbouwen en doorzetten.” – Ramon Schijven
Samenwerken
Bij de totale engineering van projecten, waarbij Vibes naast Tekla Structures ook nog altijd Revit gebruikt, gaan ze nog een stap verder dan alleen het modelleren voor de opdrachtgever. De modellen worden eveneens gedeeld met de onderaannemers en toeleveranciers. Zij kunnen hierdoor verder werken vanuit hetzelfde ontwerp, waarbij direct gecontroleerd kan worden of er sprake is van clashes. Schijven: “Wanneer we klaar zijn met het 3D-model delen we het, zodat vervolgens kan worden toegevoegd aan het project. Het komt daarnaast ook voor dat een andere partij ons model als uitgangspunt gebruikt. Zo engineeren we de betreffende onderdelen van het gebouw volledig digitaal, voordat het op de bouwplaats echt gebouwd wordt. Hiermee kunnen we voor de bouw al bekijken of bijvoorbeeld alle aansluitingen kloppen. Op de bouwplaats komen ze hierdoor niet meer voor verrassingen te staan.” Pikkaart beaamt dit en vult aan: “Het gaat om de details, de perfectie, het doorzien van consequenties. Problemen vóór zijn. Er zijn steeds meer bedrijven die hun onderaannemers erop selecteren dat ze modellen kunnen aanleveren.”
Meerwaarde aangetoond
De toegevoegde waarde van BIM is bij Vibes goed terug te zien in de praktijk. Hendriks Coppelmans Bouwgroep is een ontwikkelende bouwer die al veel projecten geheel met BIM uitvoert. In opdracht van hen werkt(e) Schijven aan verschillende HSB-projecten. Het bedrijf heeft een eigen timmerfabriek, maar besteedt het HSB-modelleerwerk uit. Een van deze projecten is ‘De Run’ in Boekel, bestaande uit een aantal woningblokken met daarbij een appartementencomplex. Hiervoor verzorgde Vibes de HSB-voorzetwanden. Schijven: “Onze opdracht bij zo’n project is om de modellen met de bijbehorende productietekeningen te maken. Op basis daarvan produceren zij direct de HSB-elementen. Het model baseren we op de gegeven uitgangspunten en het bouwkundig- en constructief model. Dit is dus altijd in afstemming met de andere partijen. Bovendien wordt ons HSB-model bij de hoofdaannemer ingeladen in het coördinatiemodel, zodat er een clash-check uitgevoerd kan worden. Zo kunnen we op voorhand al zien dat er geen problemen ontstaan tijdens de bouw, wat het risico op faalkosten minimaliseert. In de timmerfabriek produceren ze vervolgens de HSB-elementen, waarna deze in elkaar worden gezet op basis van onze tekeningen. Het is dus van groot belang dat deze correct zijn opgezet.”
Tijdswinst
Schijven vervolgt: “Tijdens de eerste projecten merkten we dat het werken met Tekla Structures steeds makkelijker ging. Nu kunnen we snel de basis van de elementen opzetten, waardoor we ook snel tot een eerste conceptversie komen. Wijzigingen zijn op een later moment eenvoudig door te voeren. Zeker modelleertechnisch zijn kleine wijzigingen aan een element zo doorgevoerd, maar het voornaamste voordeel vind ik toch wel de tijdwinst die we behalen. Veel handmatig werk voor het maken van tekeningen wordt bijvoorbeeld weggenomen, omdat ik bij een project in Tekla Structures de tekeningen en aanzichten automatisch kan genereren.” Ook vanuit Hendriks Coppelmans zijn ze enthousiast over de onderlinge samenwerking. Zo geeft Thomas Roulleau, Projectcoördinator bij Hendriks Coppelmans, aan dat het de bedoeling is dat ze alle houtskeletbouwprojecten met Vibes gaan doen.
De juiste keuze
Inmiddels hebben Ramon en zijn collega Wesley zich ontwikkeld tot Tekla Structures-specialist. Op hun beurt instrueren zij de andere collega’s, zodat ook zij in de toekomst projecten kunnen uitwerken met behulp van de BIM-software. Pikkaart sluit af: “Het was een investering, maar dat is het waard als je alleen al kijkt naar hoeveel uren we minder bezig zijn met een project. En dat komt ons én onze klant ten goede. Zij zijn erg tevreden met de kwaliteit die we nu leveren. Voor de toekomst verwachten we zeker dat meer HSB-bedrijven aan de slag gaan met deze BIM-werkwijze, omdat de voordelen duidelijk zijn. Bovendien groeit in het kader van duurzaamheid de HSB-markt en daarmee groeien de kansen van BIM voor HSB.“