Up to date met BENG

Onlangs volgden alle collega’s bij Vibes de eendaagse cursus ‘BENG in de praktijk’ door Bouwprofs. Uiteraard was deze cursus online. Peter Linker heeft de cursus voorbesproken met docent ir. Rens ten Hagen. Rens is als docent Bouwfysica en Bouwfysica verbonden aan diverse instituten. Peter vond de cursus erg geslaagd: “Hij was zowel voor mensen die er nog niet zoveel van wisten als mensen die wat meer ervaring met BENG hebben interessant. Het leverde veel denkwerk op, wat betekent BENG voor ons in de praktijk? Hoe kunnen we onze klanten op dit gebied goed adviseren?” Voor ons is nieuwbouw wat meer van toepassing als bestaande bouw, in de cursus kwam dit goed tot uiting. Peter: “Vroegtijdig de juiste keuzes maken resulteren in een goed (energieneutraal) gebouw. Denk je niet na over de keuzes ga je onherroepelijk nat. Die parallel kan je ook met BIM trekken.”

Ook Jeroen Zomerhuis was te spreken over de cursus: “Aan het eind van de dag had ik wel een vol hoofd van zoveel informatie. Ik ben erg nieuwsgierig wat BENG gaat brengen, het is echt wel een uitdaging voor de bouw. Mooi dat wij als Vibes daarin kunnen meedenken. Behaal je de BENG eisen met een bepaalde isolatie of luchtdichting? Erg interessant!” Ook Wesley Daggenvoorde is erg benieuwd wat BENG voor zijn werk gaat betekenen. “Een erg leuke cursus, goede informatie en leuk opgezet. Dat mag van mij wel vaker zo georganiseerd worden! Ik kon mijn aandacht er goed bijhouden.” Bij de lopende projecten merkt Wesley nog weinig BENG-invloeden, maar bij de komende projecten zal het wel gaan komen, verwacht hij.

Hans Bonekamp: “Onze engineers moeten de basis van BENG weten, het gaat over essentiële keuzes die genomen worden in de ontwikkeling van een gebouw. Dat gaat dus ook over bouwbaar maken. Vandaar dat het hele bedrijf heeft meegedaan. We zijn goed bijgespijkerd, zodat we onze inbreng ook op dit vlak kunnen geven.”