De specifieke aanpak van BIM engineering bij houtskeletbouw

Doordat de planning bij aannemers en leveranciers binnen de houtskeletbouw (HSB) vol loopt, ondersteunt Vibes Building Engineers deze bedrijven met extra capaciteit bij het uitwerken van de HSB modellen en tekeningen voor hun projecten. 

HSB elementen uitwerken in 3D is heel precies werk, waar op de millimeter nauwkeurig getekend moet worden. Onze BIM engineers worden steeds vaker ingeschakeld voor dit soort projecten en wij vinden het een plezierige uitdaging om altijd aan de hoge kwaliteitseisen van de opdrachtgever te voldoen.

Een aantal voorbeelden van HSB projecten:

  • Stadskantoor Hengelo – Bouwcombinatie
  • Ondersteuning HSB projecten – WEBO
  • Diverse projecten – Hendriks Coppelmans

Hendriks Coppelmans

Hendriks Coppelmans is gespecialiseerd in houtskeletbouw. Aan de Irenestraat te Boekel realiseerden zij 8 Nul op de Meter woningen en in Tilburg bouwen zij maar liefst 34 nieuwbouw eenheden in het project Traverse. Duurzaam bouwen staat hoog in het vaandel van deze ontwikkelende bouwer.

Vibes heeft voor de 8 woningen in Boekel de HSB elementen uitgewerkt in BIM en ook voor het project Traverse mogen wij onze capaciteiten inzetten.

Het uitwerken van HSB elementen stelt specifieke eisen aan zowel de software als de engineer die het model uitwerkt.

Martin Leeuwerink van Vibes, die de HSB elementen heeft geengineerd voor beide projecten: “Houtskeletbouw is een flexibele bouwmethode. Het casco van wanden en vloeren kan inclusief ramen en kozijnen, gevels en daken in de gecontroleerde omgeving van de fabriek opgebouwd worden. Op de bouw is dit geheel eenvoudig in elkaar te zetten. Uiteraard luistert het model heel nauw, de elementen worden immers op de mm vervaardigd om perfect op elkaar aan te sluiten. De aanpak bij de vervaardiging van houtskeletbouw is anders dan bij traditionele bouw, omdat er nog gedetailleerder gewerkt moet worden. ”

Stadskantoor Hengelo

Het nieuwe stadskantoor wordt een toonbeeld van duurzaamheid, zoals goede isolatie met driedubbelglas, LED-verlichting en warmtepompen. Bovendien komen op het dak circa 200 zonnepanelen te liggen.
De dichte panelen in de gevel worden met HSB gerealiseerd om zo min mogelijk verlieskosten te hebben. Dit heeft voordelen voor de planning op de bouwplaats, zo kan bijvoorbeeld de dichte gevel snel gerealiseerd worden. De isolatie kan al direct op maat worden besteld, zodat ook hier zo min mogelijk verlies plaatsvindt.

De bouw van het Stadskantoor is te volgen via een webcam:
https://www.hengelobouwt.nl/Projecten/Stadskantoor.html

WEBO

WEBO, uitvinders in de timmerindustrie, werken als toeleverancier van o.a. HSB elementen in de bouw al jaren in BIM. Door de BIM integratie weet WEBO zich te onderscheiden, de processen in de organisatie zijn daarop afgestemd.
Bij Vibes hanteren we de hoogste standaarden op BIM gebied. Het is logisch dat wij de samenwerking zoeken om ook binnen HSB de beste BIM engineering te kunnen realiseren. Momenteel is Sjoerd Ensink van Vibes regelmatig werkzaam op locatie bij WEBO, waar hij ondersteunt bij de BIM engineering van HSB projecten.