Efficiënt modelleren met Tekla

Vibes ontwikkelt zich voortdurend in het BIM vakgebied en regelmatig grijpt ze kansen om te innoveren. Zo is Tekla Structures het programma, waarmee wij onze kennis en kunde nog breder inzetten. Het programma biedt tools om HSB, beton- of staalelementen of – constructies heel efficiënt uit te werken tot een hoog, productie-gereed niveau.

Op zoek naar betere tools

Voorheen maakten de medewerkers van Vibes veel gebruik van Revit om projecten uit te werken en om productietekeningen te maken. Het doorvoeren van wijzigingen in deze tekeningen was erg bewerkelijk en kost veel tijd. “We zijn op zoek gegaan naar een andere oplossing,” vertellen de bouwkundige projectengineers. “Na verschillende pilotprojecten zijn we bij Tekla uitgekomen en daarin hebben we gevonden wat we zochten. Tekla biedt vooral mogelijkheden voor productiegerichte modellen en tekeningen, doordat je onder andere automatische merk- en onderdeelherkenning en nummering kunt toepassen. Met de verschillende tools van zowel Tekla als Construsoft is het heel efficiënt om HSB, beton- of staalelementen of -constructies productie-gereed te maken.”

Slimme en gemakkelijke software

Wesley Daggenvoorde en Ramon Schijven hebben zich gespecialiseerd in dit modelleerprogramma en passen dit onder andere toe in het project De Run in Boekel. De gevelelementen voor dit woningbouwproject werken zij uit tot productietekeningen die de producent, Hendriks Coppelmans, direct kan gebruiken bij het fabricageproces. De medewerkers zijn enthousiast over de Tekla software. “We zien veel mogelijkheden, zowel voor nieuwe als voor bestaande projecten om snel en makkelijk tot het gewenste eindresultaat te komen. Het instellen van allerlei gegevens kost in het begin meer tijd, maar zodra de basiselementen ingeregeld zijn, verlopen de volgende elementen een stuk sneller,” is een duidelijk voorbeeld. “Het modelleren in Tekla is vrij gemakkelijk. Het is een slim programma, waarin veel te automatiseren is. Voor elementen die regelmatig terugkomen, kun je standaard componenten gebruiken of maken. Daardoor kun je sneller werken en gestructureerd wijzigingen doorvoeren. Als we tekeningen maken, kunnen we tijdens het modelleren al veel automatiseren. We besparen zo met Tekla tijd bij bijvoorbeeld HSB projecten.”

Eigen Tekla-specialisten in huis

Wesley en Ramon hebben zich inmiddels bij Vibes als Tekla-specialist ontwikkeld. Op hun beurt instrueren zij de collega’s van Vibes zodat ook zij in de toekomst projecten kunnen uitwerken met behulp van Tekla. Kortom, voor het maken van productietekeningen voor de hout-, staal- en betonbouw kun je gerust bij Vibes terecht.