Elk onderdeel van het gemaal Blokzijl nauwkeurig in kaart

Antieke, incomplete tekeningen en beperkte documentatie in een fraai handschrift. Dat is wat je vindt in het archief van Waterschap Drents Overijsselse Delta over het gemaal A.F. Stroink in Blokzijl, gebouwd in 1919. Verbouwingen, verandering in de systemen en organisatiewijzigingen zijn er de oorzaak van, dat veel informatie over de installaties van het gemaal in de honderd jaar oude geschiedenis verloren is gegaan. Waterschap Drents Overijsselse Delta maakt zich zorgen. Wat als de boel defect gaat of vernieuwing nodig is? Om intensief speurwerk en langdurig onderzoek te voorkomen, is Vibes ingeschakeld om alle bouwkundige delen en de  installaties van het gemaal in een 3D-database vast te leggen.

Van puntenwolk tot levensecht onderdeel

Vanuit 360 graden beelden en een 3D scan, de zogenoemde Point Cloud, tovert Tijmen van Schoonhoven, 3D specialist bij Vibes, lijnen op zijn beeldscherm. Met behulp van de 3D programma’s Revit en StabiCad modelleert hij geconcentreerd en nauwkeurig elke buis, koppeling of schakelaar. Zo verschijnt het interieur van het gemaal als een fotografisch beeld in een werkbaar model. “Ik vergelijk het beeld met puntjes in de puntenwolk, de camerabeelden en tekeningen. Zo kan ik zien waar de leidingen lopen, de schakelaars zitten en hoe de installaties in elkaar steken. Op deze manier maak ik een 3D model van alle onderdelen in de computer,” legt hij uit. “Tijdens het modelleren kom ik vaak onduidelijkheden en verborgen onderdelen tegen. Daarom hebben we veel contact met het waterschap en gaan op bezoek om ter plekke te bekijken hoe leidingen lopen of systemen in elkaar steken.”

Altijd actuele informatie

Michiel Groeneveld is voor Vibes de projectengineer voor het gemaal Stroink. Hij vertelt dat de meest nauwkeurige bouwtekeningen van het gemaal stammen uit 1928. “Toen werkte het gemaal nog met een stoommachine, die later is vervangen door diesel- en elektromotoren. De tekeningen kloppen niet meer of zijn onvindbaar. Bovendien zijn de installaties zijn nooit precies in kaart gebracht. Met een 3D-BIM-model maken we het voor het waterschap een stuk gemakkelijker. In het model zijn alle onderdelen nader gespecificeerd. In deze database is het simpel om wijzigingen aan te brengen, waardoor de informatie altijd actueel is. Dat scheelt tijd en kan vervelende fouten voorkomen.”

Vooruitstrevend werken aan beter gebouwbeheer

Het samenstellen van de database met visuele informatie over het gemaal in Blokzijl voor het Waterschap Drents Overijsselse Delta is een pilotproject. Voor Vibes is het een voorbeeld van één van de vooruitstrevende projecten die enorm kan bijdragen aan efficiency en zorgvuldigheid bij gebouwbeheer. Deze vernieuwende aanpak legt een uitstekende basis voor kwaliteitsverbetering bij beheer en onderhoud van gebouwen en installaties.