"Eigenlijk is geen detail hetzelfde. We hebben bij dit project bewust voor Vibes gekozen.”

Hoogwaardige appartementen Nieuw Trebol

Projectgegevens

  • Appartementen Nieuw Trebol
  • Harlingen
  • Lont
  • Penta Architecten
  • Mensonides Installatie
  • Van Wijnen engineering
  • TO-model
    Leveringen TO-tekeningen + verkoopopties tekeningen

Op de plek waar vroeger de schouwburg van Harlingen stond, worden zestien hoogwaardige en duurzame appartementen gebouwd door Lont. Met een mooie ligging aan het water, aan de rand van de historische binnenstad van Harlingen. Het ontwerp is afgeleid van het oude Trebol aan het begin van de 20e eeuw. Veel beeldkenmerken zoals pinakels, daklijsten, sierbanden en boogramen komen terug in het nieuwe ontwerp. Dit maakt het project uitdagend. Menno de Groot, projectleider bij Lont: “Eigenlijk is geen detail hetzelfde. We hebben bij dit project bewust voor Vibes gekozen. Ze kunnen een dergelijk uitdagend project aan en werken het ontwerp verder uit tot goede realiseerbare werktekeningen, hetgeen voor ons heel waardevol is.”

Uitdagende indeling
Ook de indeling van het gebouw leidt tot specifieke vraagstukken. “In het midden van het gebouw bevinden zich bijvoorbeeld twee split-level appartementen die over meerdere verdiepingen doorlopen. Leidingschachten, ventilatiekanalen en meterkasten lopen van onder tot boven toe. Als je ergens iets verandert qua indeling, moet je goed kijken of het niet elders spaak loopt.” Er werd intensief samengewerkt met de constructeur en installateur.

Puzzelen
Een andere uitdaging was de verhoging van de kap. “Gaandeweg het voortraject werd besloten de kap van de penthouses en van de rest van het gebouw 40 cm te verhogen.” Hierdoor werd de verkoopbaarheid van de appartementen vergroot. In de gevel is er sprake van drie soorten gevelsteen. “Dit complexe metselwerk in combinatie met de prefab sierbeton ornamenten was een leuke uitdaging,” vertelt Thijs Hajee van Vibes. Ook vond hij het leuk om te werken aan de custom made indelingen. Hij vindt het een leuke puzzel om die constructief en installatietechnisch in het model te verwerken. Menno: “Een aangepaste badkamer of op een andere plek? Kan natuurlijk, maar dat vergt wel intensief samenwerken aan de voorkant.” Menno vindt dit project een mooi voorbeeld waarin Lont de meerwaarde van Vibes goed kon benutten.

De bouw is net begonnen, via de livestream kun je de bouw volgen.

Meer informatie over het project: https://nieuwtrebol.nl/