17 Nul-op-de-meterwoningen in Boekel en Berkel-Enschot

Projectgegevens

  • Woningen Boekel en Berkel-Enschot
  • Boekel en Berkel-Enschot
  • Hendriks Coppelmans Uden BV
  • Omni architecten (Boekel) / Architectenburo Frans van Roy (Berkel-Enschot)
  • GPR (w) en Bras (e)
  • Goudstikker | de Vries (Boekel) / Lamers en Visser (Berkel-Enschot)
    • HSB engineeringswerkzaamheden

Hendriks Coppelmans Bouwgroep uit Uden maakte al eerder gebruik van de expertise van Vibes, namelijk bij het Traverse-project in Tilburg. Dit betrof vier woontorens (waarvan drie torens in houtskeletbouw) ten behoeve van daklozen. “Dat beviel erg goed,” vertelt Thomas Roulleau, projectcoördinator serviceteam en houtconstructies van Hendriks Coppelmans. De projecten waar Vibes vervolgens aan mee heeft gewerkt, worden nu gebouwd. Het betreft 28 huurwoningen in nieuwbouwwijk De Run in Boekel en 17 huurwoningen in Berkel-Enschot. Thomas: “Het is de bedoeling dat we alle houtskeletbouwprojecten met hen doen.”

Betaalbaar en nul-op-de-meter

De woningen zijn zogenaamde nul-op-de-meter woningen. Hierbij zijn de woonlasten voorspelbaar voor bewoners omdat deze woningen in hun eigen energiebehoefte voorzien. Dat kan door goede isolatie, duurzame installaties en zonnepanelen. De bewoner heeft dus een lagere energierekening, waardoor de woonlasten betaalbaar blijven. Daarbij hebben deze woningen een gunstige huurprijs doordat Hendriks Coppelmans conceptmatig bouwt. Dat concept noemen ze de BudgetRijwoning. Dit zijn woningen met een slimme woonplattegrond, die door een doordachte bouwmethode met prefab-elementen snel gebouwd kunnen worden. Deze manier van ontwikkelen en bouwen leidt tot een betaalbare huurprijs. Hendriks Coppelmans heeft dit concept ontwikkeld omdat het bedrijf vindt dat iedereen recht heeft op een passende woning.

Houtskeletbouw

Hendriks Coppelmans zorgt voor het bouwkundig, installatie en constructie model. Vibes werkt vervolgens alle HSB elementen uit. “Daarbij houden ze rekening met onze specificaties,” vertelt Thomas, “zoals houtzwaartes en de opbouw van de wanden. We proberen zo min mogelijk afval te hebben, dus als het zo uitgewerkt kan worden dat we bijvoorbeeld geen isolatiemateriaal hoeven te zagen, is dat perfect.” Hendriks Coppelmans heeft een eigen kleinschalige houtconstructiefabriek. “We werken alleen voor eigen projecten,” aldus Thomas. “Complete woningen kunnen in onze productie-unit in Uden geprefabriceerd worden, maar prefab houtconstructies kunnen ook zeer goed toegepast worden in combinatie met traditionele bouw of bij renovaties. Alle elementen worden op maat gemaakt of het nu gaat om gevel-, dak-, wand- of andere bouwelementen.”

Slimme jongens

Thomas is erg te spreken over Wesley Daggenvoorde en Ramon Schijven van Vibes die aan het project gewerkt hebben. “Het zijn slimme jongens, je hoeft ze maar één keer iets uit te leggen en ze begrijpen wat de bedoeling is. Als er problemen zijn, kijk ik met ze mee in Google Meet en lossen we het samen op. Daarnaast zijn ze snel. Als de modellen compleet zijn, willen we zo snel mogelijk beginnen. Dan is het fijn dat ze snel kunnen schakelen. En soms beginnen ze ook al als nog niet alles compleet is, dat bespaart ook weer tijd.” Om de lijnen kort te houden schakelen de medewerkers van Vibes soms ook rechtstreeks met de collega-projectcoördinatoren bij Hendriks Coppelmans, respectievelijk Sjoerd Sjoerdsma (Berkel-Enschot) en Jurgen Verhagen (Boekel). “Dat komt de snelheid ook ten goede,” aldus Thomas.

Vervolg

In Boekel komt ook nog een appartementengebouw. Dat heeft 15 driekamer-appartementen, verdeeld over drie woonlagen. Vibes is de houtskeletbouw aan het uitwerken. Het gebouw is ontworpen door Bulkens Architecten uit Molenhoek en sluit aan op het ontwerp van de woningen in het plan.