"Ze zijn erg alert op bouwkundige zaken.”

De Goyer

Projectgegevens

 • Appartementen De Goyer Alkmaar
 • Alkmaar
 • DVUA Rob de Vries / Vink Bouw
 • DVUA architecten
 • Pieters Bouwtechniek en Cauberg Huygen
  • uitwerking VO, DO en bouwaanvraag
  • verkooptekeningen
  • uitwerken kopersopties
  • TO en uitvoeringsstukken
  • animatie en tekeningen voor woningzoeker

In Alkmaar startte deze herfst (2021) de bouw van een appartementengebouw inclusief huisartsenpraktijk, De Goyer. Het is ontworpen door architect Rob de Vries van De Vries Urban Architecture (DVUA). “12, 13 jaar geleden ben ik al met dat plan begonnen. Door de crisis heeft het lange tijd stilgelegen, maar drie jaar geleden heb ik het weer opgestart. Vibes is vanaf het uitwerken van het VO betrokken en is nu bezig met het verwerken van de kopersopties. Ook maakten zij een animatie en onderdelen voor de woningzoeker.” 

Met de tijd mee
Het appartementengebouw was oorspronkelijk groter. “Voortschrijdend inzicht heeft geleid tot een kleiner gebouw,” vertelt Rob. Ook zaken als de eis voor een percentage sociale woningbouw, zonnepanelen, isolatie-eisen en een waterberging waren 12 jaar geleden nog niet aan de orde. “De huisartsen wilden nog steeds verhuizen, ze wachtten al lang. Voor senioren uit de wijk prettig, dat maakte het draagvlak in de buurt ook groter.”

Goed uitgepakt
Voor deze opdracht koos Rob zelf voor Vibes. “Ze hebben het hele gebouw in het model samen met mij opgebouwd. Ik vind het opvallend, het zijn jonge jongens, maar ze zijn bouwtechnisch goed opgeleid, ze werken op de vierkante millimeter en lossen ‘problemen’ in het model goed op.” In een eerder project, ‘Westfriese poort’, maakte Rob min of meer ‘gedwongen’ kennis met Vibes. “Door een misverstand kwam de opdracht via Vink Bouw bij Vibes terecht. Maar het is heel goed gegaan en gedaan. Ze zijn erg alert op bouwkundige zaken.”

Westfriese poort
Het appartementencomplex Westfriese poort in Alkmaar wordt nu opgeleverd. “Het is erg mooi geworden,” vindt Rob, “en niemand is er negatief over.” Dit was ook een langlopend project, 20 jaar ongeveer. “De buurt zat er echt op te wachten dat het gat gevuld werd. Het gebouw refereert naar de oude stadspakhuizen aan de overkant van het kanaal, maar is zelf strak en eigentijds. ” Rob, die zowel (restauratie-architect) als bouwhistoricus is, ontwerpt nieuwbouw, maar ook nieuwbouw in combinatie met historische panden. Zoals een kerk, boerderij en molen. “Ik begrijp hoe zo’n gebouw werkt en dan weet ik hoe ik bij kan bouwen zonder dat het elkaar in de weg zit, maar hoe het juist elkaar versterkt. Nu ben ik bijvoorbeeld bezig met het museum in De Rijp waar een uitbreiding moet komen.”

Herbestemming kerk
Een belangrijk onderdeel in de ontwerpen van Rob is ‘licht’. “Of de zon nu schijnt of het regent of sneeuwt, het verandert het licht. Het licht brengt de natuur in huis. Is onderdeel van het huis.” Dit komt bijvoorbeeld goed uit de verf in de Sint Josephkerk in Alkmaar). De restauratie en bouw daarvan is gestart. De kerk krijgt een herbestemming in de vorm van negen grote appartementen. In de kerk is veel onderzoek gedaan naar de aansluiting tussen oude details en nieuwe materialen. De keuze voor grote appartementen betekent dat de ruimtelijkheid van de kerk binnen de woningen duidelijk aanwezig blijft.

Vakidioot
Naast zijn werk als architect is Rob ook beeldend kunstenaar. “Ik begon met schilderen, maar nu werk ik ruimtelijker. Kunst en architectuur komen daarin bij elkaar.” Vorig jaar december besloot Rob het wat rustiger aan te doen. “Ik ben een vakidioot en ik werkte veel. Ik kan niet anders. Het is zulk mooi werk. Maar het ‘strijden’ met al die verschillende belangen, dat was ik wel een beetje klaar mee.” Half februari kreeg Rob echter corona en eind maart werd hij in coma gebracht. Heftig, “vooral voor mijn familie”. Daar kwam hij pas half april weer uit. “Nu ben ik nog steeds aan het revalideren en moet nu dus wel rustiger aan doen. Dit betekent niet dat ik ga stoppen, maar werk meer wil spreiden.”