De Klomphof: woningen en appartementen in Wierden

Projectgegevens

 • De Klomphof Wierden
 • Wierden
 • Nijhuis Bouw
 • LKSVDD
  • VO
  • bouwaanvraag
  • DO
  • TO

Nijhuis gaat in Wierden het project De Klomphof bouwen. Ze doen dit in opdracht van woningcorporatie Reggewoon. Naast groot onderhoud wordt er ook nieuwbouw uitgevoerd: 12 levensloopgeschikte woningen en 30 appartementen verdeeld over een tweetal appartementenblokken. Bijzonder aan dit project is dat de appartementen worden uitgevoerd in het Trento®-Gestapeld-concept van Nijhuis.

Trento®-Gestapeld
Nijhuis heeft met co-makers ontwerpuitgangspunten van de bouwdelen vastgesteld en opgeslagen in kennisbanken. Aan het begin van een ontwikkelproces schrijft Nijhuis een ‘startdocument’ met daarin de ontwerpuitgangspunten die de architect vertaalt in zijn ontwerp. Daarna gebeurt de toetsing op maakbaarheid. Op deze manier kunnen de bouwdelen efficiënt in de fabrieken van co-makers worden gemaakt. Met Trento®-Gestapeld kan Nijhuis gebouwen maken tot zeven bouwlagen hoog.

Meerwaarde van Vibes
Vanuit Vibes zijn Thijmen Tellegen en Emil Olivier betrokken geweest bij De Klomphof. Thijmen: “We begonnen met een grof ontwerp op VO/SO-niveau en hebben dat uitgewerkt tot bouwaanvraagstukken. De details en oplossingen stonden vast. We werkten aan de hand van die tekeningen van Nijhuis. De architect heeft de schil ontworpen, bijvoorbeeld de balkons en het trappenhuis.” Daarna werd het project doorgerekend. Doordat de marktomstandigheden sterk gewijzigd waren en Nijhuis te maken had met extreme prijsstijgingen, is het model geoptimaliseerd.
Emil heeft zich bezig gehouden met onder andere de verhuurtekeningen, het modelleren van de elektra en de werktekeningen. “Ten behoeve van de cascoleverancier moesten de elektra heel precies in het model gezet worden. Bijvoorbeeld een stopcontact moest in 3D in het model en ook bijvoorbeeld de uitsparingen voor de leidingen. Dat is natuurlijk in het voortraject extra veel werk, maar bij de bouw ter plaatse levert dit concept tijdswinst op.”

Aanvullende info: