Vibes projectaanpak – primeur in recordtijd!

Projectgegevens

  • JT Bioscoopcentrum in Eindhoven
  • Eindhoven
  • Van Wijnen Lelystad
  • Breebaart Korver BNA B.V., Zuid-Scharwoude
    • Detail LOD 300/400 3D-model
    • Werktekeningen
    • Samenstellen van de 3D staalconstructie in het BIM
    • Brandpreventietekeningen
    • Afstemming met de aspectmodellen van de co-makers
    • Ondersteuning van Dolby
    • Coördinatie- en controlewerkzaamheden

Het nieuwe JT Eindhoven aan de Nieuwe Emmasingel is met acht zalen en 1.546 stoelen een van de grootste bioscopen van JT. Deze nieuwe JT vestiging is de eerste bioscoop ter wereld waarin de gloednieuwe Dolby Cinema technologie wordt toegepast. Dolby Cinema is een nieuwe techniek met een breder kleurenspectrum, een hogere brightness en een contrast ratio die de andere lasertechnologieën overstijgt.

De realisatie van een groot JT-bioscoopcentrum in Eindhoven was een geweldig uitdagend en complex project dat met traditionele methoden niet in korte tijd uitvoerbaar zou zijn geweest. Bouwer Van Wijnen Lelystad koos Vibes Building Engineers als engineering partner. Met de technische inbreng van Vibes en de specifieke aanpak van Vibes Building Engineers – met BIM – kon het huzarenstukje wél worden geklaard. Hoe de ‘Vibes Factor’ een hoofdrol speelde in het ontstaan van een uniek bioscoopcomplex.

Huzarenstukje

Binnen een half jaar een bioscoopcomplex vanaf VO uitwerken én volledig operationeel opleveren. Het kan eigenlijk niet. Van Wijnen deed – niet vergeefs – een beroep op de oplossingsgerichtheid van de engineers van Vibes Building Engineers.

De uitdaging lag in Eindhoven op verschillende vlakken. Ten eerste: het is een wereldprimeur, want het moest de eerste bioscoop ter wereld worden met Dolby Cinema, met superieur beeld door toepassing van een geavanceerde laserprojector. Bezoekers krijgen in de bioscoop de ultieme geluidservaring – geïnstalleerd door experts van de Amerikaanse specialist Dolby.

Complicerende factor én uitdaging

Maar de grootste complicerende factor – of: de grootste uitdaging – aan het project was wel de ultrakorte realisatietermijn. Dat het acht zalen tellende complex (één zaal meer dan de concurrent) van JT Bioscopen in december gereed diende te zijn, had alles te maken met de scherpe concurrentie in de Nederlandse bioscoopwereld. De opdrachtgever wilde graag profiteren van de decembermaand, waarin bioscopen doorgaans circa twintig procent van de jaaromzet behalen. Ook wilde JT Bioscopen – juist in technologiestad Eindhoven – maximaal profiteren van de impact van de gloednieuwe Dolby-technologie in de zalen waarmee JT Bioscopen mee verwacht te scoren bij het bioscooppubliek.

De Vibes Factor

Wat is in dit project de Vibes Factor, het aspect waarmee Vibes het project mede deed slagen? Thijs Hajee, zonder aarzelen: “Behalve vakkennis en een flinke dosis ervaring? Het is de niet-ambtelijke, haast informele en collegiale wijze van samenwerken en de flexibiliteit waar wij om bekend staan. Nauw samenwerken met co-makers, afstemmen met de werkvoorbereider en secuur uitwerken, dat kunnen wij goed. Informatie delen, elkaar vooruit helpen. De uitvoerder had nog niet eerder met een 3D-model gewerkt, maar hij heeft nu ook de smaak te pakken. Hij kan de modellen nu goed lezen en weet wat er komen gaat. En wij ondersteunen hem daar graag bij.”

Pro-actief opstellen

Om nog meer tijd te winnen, hebben de engineers van Vibes zich maximaal pro-actief opgesteld. Zo hebben zij voor de co-makers – bijvoorbeeld van wanden en plafonds – alvast de werktekeningen gemaakt. “We hadden de maatvoering al voor de bouwtekeningen en konden tijd winnen door – in overleg met de werkvoorbereider van Van Wijnen – meteen de volgende stap te zetten. Zo kon de werkvoorbereider verder met de detailaansluitingen.”

Wat leverde deze integrale engineering op? Thijs Hajee: “Inzicht en daardoor ook weer snelheid. Neem bijvoorbeeld de bouw van de tribunes met de zitplaatsen. De leverancier van de tribunes werkte alles zeer gedetailleerd in 3D uit, vervolgens hebben wij zijn werk in ons model geplaatst en konden we feilloos zien of het concept werkte of dat er aanpassingen nodig waren. Dat gaf nagenoeg honderd procent zekerheid dat alles perfect klopte. Een hele geruststelling voor de bouw.”