“Met z’n allen hebben we er iets moois van gemaakt”

Projectgegevens

  • TaalExpo
  • Leeuwarden-Ljouwert
  • Powerhouse Company
  • Nanne de Ru, Stefan Prins, Max Tala Nossin, Peter Lee, Melanie Lo, Helena Tse
  • 400 m2
  • Powerhouse Company

In 2018 was Leeuwarden de Culturele hoofdstad van Europa. Ter gelegenheid daarvan werd het paviljoen TaalExpo ontworpen en gebouwd. Het speelde een centrale rol in het project Lân fan Taal. Het opvallende gebouw is uitgevoerd door Lont. Projectleider Rinse van Dijk werkte nauw samen met Thijs Hajee van Vibes. “Na de gunning, moesten we ook direct beginnen,” vertelt Rinse. “We hebben direct Vibes aangetrokken om de 3D-modellen op te zetten. De bouw kende heel wat uitdagingen, maar met elkaar hebben we iets moois neergezet.”

Obe

De TaalExpo heet nu Obe als eerbetoon aan de Friese dichter Obe Postma (1868-1963). Het is nu een podium voor literatuur, kunst en taal op het Oldehoofsterkerkhof. Het paviljoen is een duurzaam en innovatief icoon. Rinse: “We kwamen in het begin met alle betrokken partijen wekelijks of tweewekelijks bij elkaar om alle details op een goede manier uit te werken. Zo konden we meteen de zaken oplossen waar we tegenaan liepen. Ook gaandeweg de bouw moesten er nog details worden uitgewerkt, dus Thijs was eigenlijk de hele tijd betrokken.”

Uitdagingen

Het gebouw is op een parkeergarage gebouwd. “Om de situatie goed in kaart te kunnen brengen moesten we de bestaande groenstrook afgraven, zodat we de fundering op de ‘dakconstructie’ van de parkeergarage konden afstemmen.” Ook alle details ‘achter de gevel’ moesten voor een groot gedeelte nog worden bedacht. Er zijn bijvoorbeeld constructieve glaspanelen en cnc gefreesde massief houten delen voor de “tribune”toegepast. En ook bijzonder is de flexibele overkapping (overkapping is niet flexibel), waarmee de openheid van het paviljoen kan worden aangepast aan de weersomstandigheden. Hoewel er veel tijdsdruk was, zijn zowel Rinse als Thijs trots op wat er is bereikt: “Tijdens de bouw trok het al de aandacht. Je krijgt niet elke dag de kans om aan zo’n prestigieus project te mogen meewerken. Er is geen tweede van in de wereld! En zolang je allemaal de wil hebt dat het goedkomt, is het leuk samenwerken.”