"Eén van de mooiste projecten waar ik aan gewerkt heb!"

Meesters van Apeldoorn

Projectgegevens

  • Meesters van Apeldoorn
  • Apeldoorn
  • Van Wijnen
  • Courage architecten
    • Tekeningen voor vergunningaanvraag
    • Verkooptekeningen
    • 3-D model voor de bouw

Meesters van Apeldoorn is een project dat door Van Wijnen wordt ontwikkeld in het centrum van Apeldoorn. Het bestaat uit drie deelprojecten. Vibes is betrokken bij twee van de drie projecten: vijf stadswoningen en veertien drive-in-woningen. De drive-in-woningen komen op de plek van het voormalige Sportfondsenbad aan de Van Huutstraat. Dat gebouw (uit 1934) is gesloopt. Veel Apeldoorners hebben hier hun zwemdiploma behaald en recreatief gezwommen. Naast de drive-inwoningen komen vijf stadswoningen. Martijn Bax, projectontwikkelaar bij Van Wijnen, vertelt over dit bijzondere project.

Trots
“We hebben meegedaan aan een prijsvraag van de gemeente Apeldoorn en hebben die gewonnen met ons plan. Meesters van Apeldoorn noemen we dit. Vanwege de schoolmeesters en de badmeesters.” Met de schoolmeesters verwijst hij naar het Rijksmonument, de voormalige Mulo-gebouw aan de Kerklaan, waarin vijf stadsvilla’s komen. Martijn is trots op het bijzondere project: “Eén van de mooiste projecten waar ik aan gewerkt heb! Het heeft een lange adem nodig gehad, je bouwt in een bestaande stadse omgeving en het bestemmingsplan moest gewijzigd worden. Ook is continu veel afstemming nodig. Nu is zo goed als alles verkocht.” Rond de jaarwisseling start de bouw, is de verwachting.

Opties
Vibes heeft de tekeningen voor de bouwaanvraag in de laatste maanden van 2020 opgeleverd. Emil Olivier van Vibes gaat nog bezig met de verkooptekeningen. “De kopers krijgen verschillende opties. Bij de drive-in-woningen bijvoorbeeld voor een schuifpui of dakterras. Ook kunnen kopers kiezen voor een lift.” Martijn: “De woningen worden hoog, vier bouwlagen, en zijn door middel van een lift levensloopbestendig. Voor deze optie is veel animo.” Vibes maakt ook het 3-D model waaruit gebouwd kan worden. Het leuke aan het project vindt Emil het ontwerp van de Apeldoornse architect Lars Courage. “Voor de drive-in-woningen laat hij elementen terugkomen van het oude Sportfondsenzwembad. Bijvoorbeeld betonnen kolommen.” Dat vindt ook Martijn bijzonder: “De kolommen en de belijning van de woningen geven een knipoog naar het verleden. Ook zijn er tegeltjes van het zwembad bewaard, daar wordt een soort monumentje in de vorm van een bankje van gemaakt.”

Daglicht
Bijzonder aan de woningen is ook de breedte ervan. De drive-in-woningen zijn 6,5 meter breed en de stadswoningen zelfs 7,5 meter. “Dan passen er twee auto’s onder,” aldus Martijn. De woningen hebben bijna alleen maar glas aan de voorkant. “Zo hebben de verblijfsruimtes lekker veel daglicht,” vertelt Martijn. “De architect is voorzitter van Dutch Daylight, een stichting ter promotie van daglichttoepassingen in de gebouwde omgeving. Geen wonder dat dit de rode draad in de ontwerpen is.”

Leren
Van Wijnen werkt al jaren met Vibes samen. Martijn: “We geven de architect opdracht tot goedkeuring welstand, daarna gaat het ontwerp de techniek in. Wij hebben zelf geen tekenaars in huis, maar werken met een aantal tekenbureaus. Daarvan is Vibes een vaste partner. We weten wat we aan elkaar hebben en leren elke keer weer bij, zodat elk volgend project daar weer van kan profiteren. Bovendien is Vibes bijna onze buurman, je loopt er zo even langs.” De architect kijkt nog wel esthetisch mee, ook met de verkoopstukken. Samen met de projectvoorbereider bekijkt Martijn zaken waar Vibes tegenaan loopt bij het uitwerken. De projectvoorbereider koppelt de uitkomsten terug naar Vibes die dat weer kan verwerken. “Dit is geen standaardproduct, geen dagelijks werk, dus dat vraagt best veel. Je moet anders denken dan normaal. Ook de kopersopties vergden veel uitzoekwerk, zoals de lift. En energetisch moet ook alles kloppen.” Van Wijnen werkt het liefst met lokale en regionale partijen. “Zoals Vibes, maar ook de architect en overige adviseurs komen uit Apeldoorn.”

Meer lezen over dit project? 
https://www.vanwijnen.nl/nieuws/ontwikkelen-op-een-historische-plek-in-hartje-apeldoorn/
https://www.vanwijnen.nl/deventer/nu-in-verkoop-meesters-van-apeldoorn/
https://meestersvanapeldoorn.nl/home