Olympic Hotel in Amsterdam

Projectgegevens

 • Olympic Hotel in Amsterdam
 • Amsterdam
 • UHRE en Van Wijnen Lelystad
 • Rijnboutt
 • Easy Controls en Van Drunen
 • Pieters Bouwtechniek
  • TO-Model en tekeningen
  • UO-model en tekeningen
  • Revisietekeningen

Van Wijnen Lelystad leverde in 2018 hét sporthotel van Amsterdam op; het Olympic Hotel. Het hotel telt 309 hotelkamers en bestaat uit twee torens van ongelijke hoogte. Naar aanleiding van eerdere samenwerkingen met Vibes, was het al vrij snel duidelijk dat Vibes ook bij dit project een helpende hand kon bieden. “Het is altijd een ontzettend fijne samenwerking” zegt Alex Franken, werkvoorbereider bij Van Wijnen.

Bouwplaats

De bouw van het Olympic Hotel was een lastige opgave, aangezien er weinig ruimte was voor bijvoorbeeld opslag. Het hotel ligt tussen een spoorlijn, brug, stadiongracht en drie watertransportleidingen. Dit betekent dat de bouw goed georganiseerd moest worden en dat alle partijen flexibel moesten zijn.

Vibes maakte een bouwkundig model op basis van het ontwerp van de architect. Aan de hand van de modellen van co-makers heeft Vibes de definitieve werktekeningen gemaakt. De meeste tekeningen waren dan ook klaar voor de bouw begon. Later maakten ze nog kleine aanpassingen of verfijningen, waar nodig.

Bijzonder

Gemeente Amsterdam had een aantal eisen aan het hotel gesteld, waaronder de hoogte van één van de torens. Daarom heeft de ene toren 6 verdiepingen en is in totaal 24 meter hoog, waar de andere toren 13 verdiepingen telt met een totale hoogte van 50 meter. “Het trappenhuis was nog even puzzelen” zegt Michiel Groeneveld van Vibes. “Hier waren in het ontwerp een paar dingen gewijzigd, waardoor de vrije hoogte niets overhield. In 3D kan je dit goed uitzoeken en uitwerken, zodat het allemaal klopt.” Uiteindelijk heeft het hotel een bijzonder mooie vorm gekregen.

Sportief concept

Het Olympic Hotel ligt naast het Olympisch Stadion in Amsterdam, waarbij je vanuit sommige kamers op hogere verdiepingen uitzicht hebt op het stadion. Het hotel is dan ook ingericht voor sporters, zakelijke gasten en vakantiegangers en heeft onder andere faciliteiten zoals een restaurant, wellness en vergaderzalen. Meer sportaccommodaties, zoals het Frans Otten Stadion en Sporthallen Zuid liggen ook vlakbij het hotel.

Fijne samenwerking

Bij dit project kon er uit meerdere partijen worden gekozen om mee samen te werken, maar al snel werd duidelijk dat het Vibes werd. “We hebben al vaker met Vibes gewerkt en het is altijd een ontzettend fijne samenwerking”, aldus Alex Franken. Michiel Groeneveld werkte van Vibes aan dit project en hij kwam 2 à 3 keer in de week naar Van Wijnen toe om samen te werken. Alex Franken: “Michiel heeft veel modelleerkennis. Dit was niet alleen voor ons handig, maar ook voor onderaannemers die hij op deze manier nog wel eens kon helpen.” Hij verwacht dan ook dat er in de toekomst zeker nog meer projecten met Vibes samen worden opgepakt.