Uitdagende nieuwe ontwikkeling in Culemborg

Projectgegevens

 • Parijsch Borg en Buiten fase 2
 • Culemborg
 • Heijmans
 • Bouwman & Swinkels
 • Adviesbureau Lüning B.V.
  • DO
  • Tekeningen t.b.v. verkoop (optietekeningen, verkooptekeningen, plattegronden per blok)
  • Bouwtekeningen verder uitwerken
  • Kopersopties verwerken

   

In Culemborg wordt een nieuwe woonwijk gebouwd door Heijmans: Parijsch. Deze ambitieuze ontwikkeling wordt mogelijk gemaakt door de visie van Heijmans en de innovatieve expertise van Vibes. Na Fase 1 is nu ook fase 2 van het Borg en Buiten project volop in ontwikkeling onder leiding van ontwerpleider Natascha van de Loosdrecht, in samenwerking met projectverantwoordelijke Nieck Eenink bij Vibes. Met een focus op duurzaamheid en innovatie wordt het Heijmans Horizon-concept toegepast, wat resulteert in gezonde, energiezuinige, prefab woningen die klaar zijn voor de toekomst. De extra aandacht voor een gezond binnenklimaat en de lagere CO2-uitstoot weerspiegelen niet alleen de groeiende vraag van de nieuwe generatie kopers, maar benadrukken ook de collectieve inspanningen om een duurzamere leefomgeving te creëren. Dit is meer dan alleen een regulier project; het is een vooruitstrevend project dat de standaarden zet voor verdere samenwerking.

Uitwerking DO
Natascha vertelt over haar rol binnen het project. “Ik ben betrokken vanaf het allereerste begin. Vanaf dat een opdrachtgever iets wil bouwen, het schetsontwerp, VO, tot en met het DO. Eigenlijk blijf ik betrokken totdat de bouw start. Op dat moment neemt de projectleider uitvoering het over.” Ook bij de verkoop is Natascha betrokken. “Zo heb ik bijvoorbeeld uitleg gegeven aan kopers over de manier van bouwen in dit project.” Rond februari vorig jaar startte Natascha met het samenwerken met Vibes. “Het VO moest uitgewerkt worden naar het DO. Dat heb ik met Nieck van Vibes gedaan. Het was de eerste keer dat ik samenwerkte met dit bureau en dat is me goed bevallen.”

Heijmans Horizon
Het project wordt gebouwd volgens het Heijmans Horizon-concept. “Dat vind ik een mooie ontwikkeling. Een nieuwe bouwmethode waarin we industrieel bouwen vanuit onze eigen fabriek. We hebben dus alles zelf in de hand. Daarnaast vind ik het een mooi, gezond product. Gezond voor de natuur, want CO2-neutraal, maar ook voor de bewoner. De woningen hebben een gezond binnenklimaat. Mooi om dat te kunnen bouwen!” Het feit dat ze aan de start van een nieuwe bouwmethode staat, vindt ze leuk en uitdagend. “En het werken aan iets nieuws maakt mij slimmer! Verder vind ik het heel leuk om grondgebonden woningen te bouwen en te zien wie er gaan wonen.” Ze merkt dat het nieuwe concept bij kopers aanstaat. “Een nieuwe generatie vindt het belangrijk dat hun woning aan de nieuwste eisen voldoet en dat hun CO2 footprint daarmee lager is. Een gezond klimaat is belangrijk voor ze, zowel voor de wereld als voor henzelf. De energielasten maken nu ook een groter deel uit van de woonlasten, dus als een woning goed geïsoleerd is en is voorzien van zonnepanelen, dan draagt dat allemaal positief bij.”

Korte lijntjes
Het Horizon-concept is nog in ontwikkeling, ook tijdens het DO-traject dat Natascha leidde. “Er gebeurde veel en het was uitdagend. Normaal zou zo’n DO-traject een week of 10, 12 duren, maar door diverse wijzigingen van alle kanten duurde het nu allemaal wat langer. Ik heb in die tijd heel intensief met Vibes samengewerkt. Daar plukken we later de vruchten van.” Ze vertelt dat ze het prettig vond dat Vibes ook betrokken was bij de conceptontwikkeling van Heijmans Horizon. “Een groot voordeel was dat Nieck korte lijntjes had met zijn collega’s Sjoerd en Thijs die daarbij betrokken zijn. Zo wisten we elkaar ook te informeren over bepaalde voortschrijdende inzichten in het product, wat een mooie dynamiek gaf. Erg handig voor mij, dan hoefde ik daar niet altijd meer intern achteraan of tussen te zitten. Omdat ik meerdere projecten heb lopen, bespaart dat me tijd! Wanneer ik een oplossing voor een issue bedacht, dan kon hij dat ook weer snel terugkoppelen met hen. Ik vond het fijn om daarop te kunnen varen.”

Lekker snel
Natascha omschrijft Vibes als een leuk en makkelijk benaderbaar bureau. Ze is erg te spreken over de samenwerking met Nieck. “Hij is nog jong, maar hij snapt BIM heel goed en schakelt snel. Hij is kort, bondig en duidelijk en dat vind ik prettig werken. We konden in een korte tijd veel bespreken en beslissingen nemen. Onze overleggen duurden dan ook vaak korter dan het ingeplande uur. En ook per mail konden we goed over en weer communiceren.” Dat Vibes de kennis in huis heeft over BENG en MPG is volgens Natascha ook een pluspunt. “Daar hoef ik dan niet tussen te zitten. Ik heb er weinig omkijken naar.”
Voor Nieck is dit het eerste project waar hij bij Vibes als projectverantwoordelijke optreedt. “Een mooie uitdaging waarbij ik veel leer. Daarnaast kan ik terugvallen op vele collega’s indien nodig. Erg fijn, we hebben een kort lijntje met elkaar.” Datzelfde korte lijntje heeft hij ook met Natascha. “Het loopt erg soepel.”

Van fase 2a zijn er nog twee woningen te koop en eind februari gaan de 30 woningen van fase 2b in de verkoop. Natascha is enthousiast: “We gaan nu een overzicht maken van de kopersopties en rond de bouwvak starten we met de bouw.”

Meer info: