PUUUR IJCE Blok 11 op eiland IJburg

Projectgegevens

 • PUUUR IJCE op IJburg
 • Amsterdam
 • Vink Bouw
 • Atelier PUUUR
 • Fore Installatie advies
 • Pieters Bouwtechniek
 • LBP Sight
  • LOD300 model (technisch ontwerp)
  • LOD350 model (technisch ontwerp, co-maker gereed en invoegen koperswensen)
  • LOD400 model (uitvoeringsgereed model)
  • Overzichtstekeningen, verkoopcontract tekeningen, werktekeningen en details

De grootste zelfbouwlocatie van Amsterdam ligt op het Centrumeiland, onderdeel van IJburg. Vibes werkt mee aan het project PUUUR IJCE Blok 11 van Vink Bouw. De grondgebonden woningen hebben de voordeur aan de straat. De bewoners ontmoeten elkaar op het gemeenschappelijke dakterras. Het wordt een duurzaam en rainproof woongebouw met een eigen inpandige verdiepte parkeerkelder.

Vink Bouw heeft Vibes ingeschakeld omdat werken met BIM nog redelijk nieuw voor ze is. “Maar we willen ons hier wel vol op gaan richten in de toekomst,” vertelt Martijn Zeldenrijk, uitvoerder bij Vink Bouw. PUUUR IJCE Blok 11 is één van de eerste projecten die Vink Bouw samen met Vibes doet. Dit is een woongebouw met 25 appartementen. Eén van de eerste grotere woongebouwen op dit nieuwe eiland.

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

Wat dit project bijzonder maakt, is dat het gebaseerd is op Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Dit houdt in dat de kopers samen opdrachtgever zijn voor het bouwen van het woongebouw. De kopers hebben veel inspraak op de binnenkant van hun woning en zo ontstaan dus allemaal unieke woningen. Dat betekent dus veel werk om alle tekeningen uit te werken. Martijn: “De grootste uitdaging was om alle kopers op tijd keuzes te laten maken.”

Vibes is voornamelijk betrokken bij het voorstadium van dit project. Ze maken de eerste bouwtekeningen in 3D, waarna het 3D-model naar verschillende co-makers gaat. Zij vullen hun gedeelte van de modellen gedetailleerd aan. Wanneer er eventueel fouten worden ontdekt na het samenvoegen van alle modellen, wordt Vibes weer ingeschakeld om het op te lossen.

BIM

Werken met BIM heeft volgens Martijn Zeldenrijk zowel positieve en negatieve ervaringen opgeleverd. “We wisten niet wat 3D-werken allemaal met zich meebracht. Het is een andere manier van communiceren en je moet met elkaar tekenafspraken maken. Deze manier van werken is voor veel partijen nog onbekend, ook voor mijzelf in het begin.” Een collega van Martijn heeft ontbijtsessies voor hun co-makers georganiseerd om met elkaar te sparren over de nieuwe werkwijze. Martijn is dan ook positief over werken met BIM: “Het kost in het begin veel energie om het zelf eigen te maken en partijen mee te krijgen, maar je ziet meer en je ziet het sneller. Wanneer je in 3D werkt ben je problemen voor en sta je tijdens de daadwerkelijke bouw niet meer voor verassingen.”

Positief

Vink Bouw is een redelijk nieuwe klant voor Vibes, aangezien dit pas het tweede project is dat zij samen doen. Martijn Zeldenrijk werkte tijdens het voorbereidingstraject van dit project als projectcoördinator, waarbij hij voor het eerst met Vibes samenwerkte. “Over het werken met Vibes kan ik kort zijn, het bevalt namelijk goed”, vertelt Martijn Zeldenrijk. Hij is blij met de samenwerking met Thijmen Tellegen van Vibes: “Hij weet waar hij het over heeft en is altijd goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in tekenwerk. Af en toe komt hij naar de bouw, dat is ook handig.” Hij gaat er dan ook vanuit dat er in de toekomst meerdere samenwerkingen met Vibes komen.