"Het moet een echt dorps karakter krijgen. Geen woning is daarom hetzelfde."

Reeve: het nieuwe dorp bij Kampen

Projectgegevens

 • Reeve: het nieuwe dorp bij Kampen
 • Kampen
 • BPD ontwikkeling BV en Van Wijnen Zwolle
 • Weusten Liedenbaum Architecten
 • Van der Sluis
 • Van Wijnen Engineering
 • Nieman raadgevende ingenieurs
 • DO verkooptekeningen

  TO

  UO

  (2 fasen: 1. Eiland en 2. Dorp)

Reeve is een compleet nieuw dorp bij Kampen dat bestaat uit drie verschillende deelgebieden: de Dorpskern, de Werven en het Eiland. Van Wijnen Zwolle werkt er samen met Weusten Liedenbaum architecten aan in opdracht van BPD. Het betreft woningen op het Eiland en in het Dorp. Vibes werkt de tekeningen van de architect uit. Martijn Viergever, projectvoorbereider van Van Wijnen vertelt over dit bijzondere project.

Dorps karakter
“Het wordt een wijk met bijzonder hoogwaardige architectuur, het moet een echt dorps karakter krijgen. Geen woning is daarom hetzelfde,” vertelt Martijn. “We werken prettig samen met Weusten Liedenbaum en Vibes. Over en weer zijn de lijntjes kort.” Vibes werkt aan het DO maakt de verkooptekeningen en werkt het TO en UO uit. “De verkoop van de woningen op het Eiland start medio maart, maar de tekeningen waren voor de kerst in concept al klaar. Mensen konden er onder de kerstboom al warm voor lopen!”

Technisch uitvoerbaar
Naast Vibes leveren constructiebureau Van Wijnen Engineering en installateur Van der Sluis een eigen prestatiemodel aan. Deze prestatiemodellen worden samengevoegd tot een samengesteld model. Vanuit dit samengestelde model worden de issues en verbeterpunten inzichtelijk gemaakt en verwerkt in de afzonderlijke prestatiemodellen. Martijn werkt graag met Vibes: “Ze zijn proactief: voor er problemen ontstaan hebben zij die al gesignaleerd. Daarom komen we nooit klem te zitten. Ze zijn praktisch en kunnen een goede doorvertaling maken van de wens van de architect naar een technisch uitvoerbaar ontwerp.” Ook prijst hij de bouwkundige en constructieve kennis van Vibes. “Dat leidt tot een efficiënt model.”

Niet standaard
Martijn vindt het een uitdaging om de woningen technisch goed uitvoerbaar en betaalbaar te houden. “Daarin denkt Vibes ook slim mee.” Hij vindt het een mooi project: “Het unieke is dat het geen standaard woningbouw is. Het zijn toonaangevende ontwerpen met veel hout erin. En natuurlijk ligt het in een mooie omgeving. En mooi dat het dorpse karakter door alle partijen beschermd wordt.”

Meer info:
Nieuwbouwwebsite Reeve
BPD over het project