Vibes is teamspeler in project hypermoderne rioolwaterzuivering. Waterschap Aa en Maas realiseert in ‘s-Hertogenbosch een aansprekend en omvangrijk rioolwaterzuiveringsproject. Een grote renovatie en uitbreiding van de rioolwaterzuiveringsinstallaties en gebouwen bij het waterschap leiden tot een grotere capaciteit, betere zuivering en bovendien tot de productie van biogas. Vibes Building Engineers levert een cruciale bijdrage aan het bijzondere project.
Thijs Hajee, Sjoerd Ensink en Tijmen van Schoonhoven hebben tijdelijk hun intrek genomen in het voormalige laboratorium van de rioolwaterzuivering. Zij dragen met al hun bouwkundige kennis en ervaring bij aan een project dat om verschillende redenen bijzonder is. De Vibes-medewerkers leveren vooral toegevoegde waarde bij de ontwerpen voor de verschillende installaties en gebouwen. Daarnaast wordt op het terrein van de waterzuivering in aanvulling op bestaande installaties een vijfde waterlijn gerealiseerd, waar water na afscheiding van het slib verder wordt verwerkt.
Engineering inspanning
De Combinatie Besix-Hegeman vroeg Vibes een belangrijke engineering inspanning te verrichten rond dit project, in aanvulling op de capaciteit die de Combinatie zelf inzet. Thijs Hajee: “Voor ons begon het werk met het in 3D brengen van circa 2.500 archieftekeningen uit de jaren zeventig. Daarbij ging het om gebouwen en voorzieningen, maar vooral ook veel leidingen. Aan het netwerk is in de voorbije decennia veel aangepast. Het modelleren heeft ervoor gezorgd dat we konden werken op basis van complete actuele digitale gegevens. Een solide basis.” Medewerkers van Vibes leveren een belangrijke bijdrage aan het ontwerp van de te renoveren installaties en faciliteiten.
Hands-on benadering
Hajee benadrukt dat de hands-on, praktische benadering grote voordelen heeft. Zo maken de engineers in nauwe samenwerking met collega’s van de andere bouwpartners veel kleinere en grotere ontwerpwijzigingen in minuten inzichtelijk. Dat vergt veel kennis en ervaring en een helder hoofd.
Twee werelden
Thijs Hajee ervaart de ontmoeting tussen proces engineers en bouwingenieurs zoals hij als “heel interessant”. “We komen uit twee verschillende werelden, maar blijken toch uitstekend te kunnen samenwerken om uiteindelijk een geslaagd project op te leveren.” Ook Rudy Vandendungen, Ontwerpcoördinator bij Besix, geeft aan dat de stijl van samenwerken bijzonder is. “Het voelde van het begin aan alsof ze collega’s zijn. Ik heb nooit het gevoel gehad dat we met externen samenwerkten. Onze samenwerking was hecht, als een deel van de ploeg.”
BIM by Vibes
Ook Rudy Vandendungen ziet de meerwaarde van wat je ‘BIM by Vibes’ zou kunnen noemen. “Dit complexe project is dankzij de toepassing van BIM-modellen en door de aanpak van Vibes enorm inzichtelijk geworden. De raakvlakken en kritische aspecten zijn goed zichtbaar geworden. We verwachten dat door deze methodiek fouten tijdens de bouwfase – die in januari 2016 aanvangt – worden voorkomen. En dat scheelt uiteraard tijd en geld.”
In de aanloop naar de bouw zal de theorie steeds meer praktijk worden. Vandendungen: “De kans dat we in de aanloop naar en tijdens de bouw onaangenaam verrast zullen worden, zal naar verwachting kleiner zijn door de gehanteerde aanpak. En als het gebeurt, kunnen we met Vibes snel schakelen over mogelijke oplossingen.”
Een leuk artikel in het Brabants Dagblad over dit project kunt u hier lezen.