‘Geen speld tussen te krijgen’

Projectgegevens

 • Slootdorpstraat in Amsterdam
 • Amsterdam
 • Stadgenoot en Van Wijnen Lelystad
 • Levs Architecten
 • Van der Sluis Woningbouw B.V.
 • Adams Bouwadviesbureau
  • TO-model en tekeningen
  • UO-model en tekeningen

  Levering Stadgenoot

  • Model voor administratie
  • Verhuurtekeningen
  • WWD-puntenberekeningen

In Amsterdam-Noord is een nieuwbouwcomplex van woningcorporatie Stadgenoot gerealiseerd. Van Wijnen Lelystad bouwde deze appartementen en heeft Vibes ingeschakeld vanwege de fijne eerdere samenwerking. Vibes is betrokken geweest bij fase één: Noordkop, dit zijn 98 appartementen binnen het complex Slootdorpstraat, Breehornstraat en Markengouw. Ze hebben het model voor de administratie van Stadgenoot en de integratie met het systeem van Stadgenoot geleverd (verhuurtekeningen, WWD-punten).

Fijne samenwerking

Ramon Brandenburg, werkvoorbereider bij Van Wijnen Lelystad, heeft al eerder met Vibes (Thijs Hajee) samengewerkt in het project JT Bioscoopcentrum in Eindhoven. Dit keer werkte hij samen met Michiel Groeneveld van Vibes. “Het was erg prettig werken met Michiel, hij is vaak bij ons op kantoor geweest en was ook bij de sessies met de architect en constructeur. We hadden hierdoor korte lijnen en dat werkte erg effectief.” Ook Michiel vond het een prettige samenwerking: “Het project verliep erg effectief en soepel.”

Werkwijze

Ramon vertelt dat Michiel het model in 3D heeft opgezet op basis van de bouwvergunningstukken zoals deze door de architect zijn afgerond. Vervolgens hebben de co-makers hun eigen onderdeel in modellen aangeleverd, waarna Michiel al deze losse modellen tot een totaalmodel heeft samengevoegd. Uit dit totaalmodel zijn de uitvoeringstekeningen gekomen. Onderdelen welke niet door co-makers uitgewerkt zijn, zijn door Michiel verwerkt in het model, denk hierbij aan metselwerk en binnendeuren.

“Aan de 2D tekeningen die op de bouw worden gebruikt heeft Michiel een 3D afbeelding toegevoegd. Dit was erg prettig voor één ieder,” vertelt Ramon. Op de bouwplaats hebben de uitvoerders de beschikking over een scherm waarmee ze de mogelijkheid hebben om zelf het model op te roepen voor dagelijkse besprekingen. “Alleen nog niet iedere uitvoerder maakt gebruik van het oproepen van de modellen, waardoor het toepassen van een 3D afbeelding in het detailboek wel handig is,” zegt Ramon. “De output van het model was erg duidelijk en er was vaak geen speld tussen te krijgen. Het was leuk om te zien hoe detailleringen daadwerkelijk tot stand komen en dat hier nagenoeg geen verschil in zat.”

Meer informatie

Ook de opdrachtgever, Stadgenoot, is volgens Ramon tevreden met het tekenwerk. “Ze vonden het er verzorgd uitzien en hangen er ook gewicht aan.” Het model wordt later ook in het systeem van Stadgenoot gehangen, zodat op basis van het model de huurpunten worden berekend en ook de verhuurtekeningen uit het model komen.

De woningen zijn begin maart 2020 opgeleverd. Het project Slootdorpstraat maakt deel uit van het Breehorngebied. Dit deel van de Waterlandpleinbuurt is veranderd in een kindvriendelijke wijk met een divers woningaanbod. Er worden 600 woningen gesloopt om deze nieuwbouw mogelijk te maken.