"In het model moeten alle variaties terugkomen"

Typisch Tuinstad: van casco tot compleet afgewerkte woning

Projectgegevens

 • Typisch Tuinstad
 • Amsterdam Osdorp
 • Ontwikkelcombinatie Vink Bouw, Vireo Vastgoed en Hendriks CPO, aannemer: Vink Bouw
 • M3H
 • Installatieadviseur: Visietech
 • Pieters Bouwtechniek
 • DS Landschapsarchitecten
 • Cauberg Huygen
 • Technisch ontwerp
  Uitvoeringsontwerp

In Amsterdam Nieuw-West worden 189 woningen en appartementen gebouwd, zowel huur- als koop-. Marco van de Rotten, projectleider van de uitvoering van Vink Bouw, vertelt over de bijzonderheden van dit project waarvoor Vibes het technisch ontwerp en het uitvoeringsontwerp in BIM maakt.

Bijzonderheden
“Bijzonder aan dit project is dat het behoorlijk groen is. De woningen liggen om een gemeenschappelijke binnentuin met daaronder een parkeergarage. Daarom is er ook een landschapsarchitect bij betrokken, DS Landschapsarchitecten,” vertelt Marco. “Verder kunnen kopers kiezen uit verschillende afwerkingen: van een casco tot een compleet afgewerkte oplevering. De woningen hebben een hoog plafond, zodat er ruimte is om zelf installaties aan te brengen in een verlaagd plafond. Zo zijn mensen vrij om de woning in te delen. Ook worden de wanden niet afgewerkt en zijn er bij het casco geen kozijnen en binnenwanden voorzien. Zoiets ben ik nog niet eerder tegengekomen.” Hoewel de kopers dus de keuze hebben, kiezen de meesten toch voor de afgebouwde versie. Er zijn op dit moment gewoon weinig aannemers te vinden gezien de huidige marktsituatie.”

Planning
Vibes zette het 2D ontwerp van M3H architecten om in een 3D BIM-model. “We werken al meer met Vibes en dat bevalt altijd goed,” aldus Marco. “In het model moeten dus alle variaties terugkomen. Dat vraagt van alle partijen goed opletten.” Over een paar weken (het is nu half februari-red.) is het prestatiemodel van blok 4 klaar. En daarna volgt blok 5. Dat kent dezelfde detaillering en principes. “De start bouw van Typisch Tuinstad staat gepland in de tweede kwartaal van 2022. Het heiwerk gaat in één keer door van 4 naar 5 en daarna volgt de fundering. De opbouw daarvan gebeurt via tunnelbekisting (drie sets). Als die van blok 4 klaar is, starten we daar met de gevel en gaat de tunnelbekisting naar 5. En zo verder. Al met al is het project in het eerste kwartaal van 2024 klaar.”

Oplossingen
Marco vertelt dat ze met een zogenaamde BIM-planning werken. “Van ‘casco’ naar ‘gevel/dak’ en daarna naar ‘afbouw’. We gaan pas verder als een fase is afgerond.” Peter Linker van Vibes: “De uitdaging ligt hem in de hoeveelheid woningen en appartementen, binnen een kort tijdsbestek. We werken van grof naar fijn met de kennis die we hebben opgedaan bij het project Somerparc (ook van Vink Bouw).” Zelf heeft Marco niet veel contact met Vibes, dat heeft met name de werkvoorbereider. “Een keer in de twee weken is er een BIM-sessie meestal via een video call. Het model en de issues worden dan besproken. Iedere vrijdag wordt het meest recente model geüpload. De samenwerking loopt goed, als er issues zijn worden die goed opgelost.” Bij Vink Bouw wordt alles met BIM gebouwd. “Hiermee kunnen we vroegtijdig problemen tackelen en dat verkleint de kans op faalkosten.” Marco is blij met de proactieve houding van Vibes: “In ons geval Peter Linker en Jasper Wolff. Ze denken mee met diverse zaken waarover moet worden nagedacht en handelen hier snel in. Vibes weet wat Vink Bouw nodig heeft.”

Meer informatie:
https://www.typischtuinstad.nl/
https://www.amsterdamwoont.nl/actueel/typisch-tuinstad-190-appartementen-en-gezinswoningen-in-nieuw-west-casco-of-afgewerkt/
https://www.vinkbouw.nl/projecten/wonen/typisch-tuinstad