Update van project voor SRON

Projectgegevens

  • Update van project voor SRON

Vorig jaar zijn we gestart met een opdracht voor SRON Netherlands Institute for Space Research. SRON beheert het gebouw in Leiden volledig met een digital twin in Dalux. Susan Stokkink, projectleider bij Vibes, vertelde dat Vibes alle modellen van verschillende disciplines uploadt met de Revit plug-in. “Alle bestanden staan nu in Dalux, een platform waarin je het gebouw zowel in 2D als 3D kan bekijken. We gebruiken Dalux Box, ook alle documenten worden beheerd in Dalux. SRON heeft verzocht om alle documenten te koppelen aan het model. Dalux is er niet op ingericht om veel documenten aan het model te koppelen. Dus we hebben een work-around bedacht.” Via een slimme werkwijze kon Vibes de Revit-modellen  voorzien van een hyperlink per element. De elementen in de modellen waren namelijk gecodeerd volgens de NLsfB codering. “Collega Hidde van Gorkum heeft een script in Dynamo geschreven, waardoor de hyperlinks worden toegekend aan de elementen uit de modellen. Zo heeft elk element een link naar de documenten in Dalux.”

Upgrade Revit-modellen
Ook heeft Vibes een upgrade verzorgd van de Revit-modellen. “De foutmeldingen die dat gaf, zijn door collega Chrystal van Rijn gecontroleerd. Je kunt die foutmeldingen niet zomaar accepteren, voor je het weet wordt er iets verwijderd wat je niet kwijt wilt,” aldus Chrystal.

Maatwerk
SRON kan met vele verschillende vragen terecht bij Vibes. “Zo wilden ze graag dubbele ruimtebenamingen op de plattegronden zien. Tijdens de bouw kregen de ruimtes namen, maar in de praktijk wordt een ruimte nu vaak anders genoemd. Voor de duidelijkheid, wilde men beide namen op de plattegronden vermeld zien. Door het aanzetten van verschillende filters in het Revit-model, kon een en ander in Dalux aan de plattegronden worden gekoppeld.”

Mutaties
Na de ingebruikname in 2021 zijn er veel mutaties geweest, met name op het gebied van elektriciteit. SRON heeft die allemaal verzameld. “We zijn bezig om die in het Revit-model aan te passen. Daarna gaat alles weer naar Dalux. Ook houden we op de tekeningenlijst in Dalux bij wat er gemuteerd is.” En er is een nieuwe cleanroom ingericht. “Daar hebben we modellen van gekregen van de installateur. Die kunnen we dan weer gebruiken.” Een aantal mutaties leidde tot vragen. Een aangepast stopcontact bijvoorbeeld. Die zou zijn gekoppeld aan een bepaalde groep. Maar op de tekening staat er een andere groep. Binnenkort gaan we een keer naar SRON om alle vragen ter plekke door te nemen en zo mogelijk direct aan te passen in het model. Ook zullen we dan dingen die ons opvallen bespreken. Zo staat er bijvoorbeeld ergens een plek voor een apparaat gereserveerd. We weten niet of dit apparaat er is of dat het er nog komt. Dat soort dingen.”

Up-to-date
Bijzonder aan het gebouw zijn onder meer complexe cleanrooms en cryolabs. Het gebouw, met een totale oppervlakte van ongeveer 9.000 m2 bestaat verder uit werkplaatsen, kantoren, vergader- en ontmoetingsruimtes. SRON heeft voor haar verschillende projecten, verschillende ruimtes met faciliteiten nodig, zoals cleanrooms. Wanneer ze starten aan ‘een nieuwe uitvinding voor de ruimte’, hoort daar soms ook een andere fysieke omgeving bij. Door alle aanpassingen in het model bij te houden hebben facilitaire medewerkers altijd up-to-date informatie.