"De natuur staat centraal bij de Veluwse Proeftuin.”

Veluwse Proeftuin - fase 2

Projectgegevens

 • Veluwse Proeftuin – fase 2
 • Ede
 • BPD ontwikkeling BV en Van Wijnen
 • Weusten Liedenbaum Architecten
 • JVZ ingenieurs
  • Bouwaanvraag
  • Verkooptekeningen
  • Werktekeningen

De Veluwse Proeftuin is onderdeel van het World Food Center in Ede. Het is een voormalig kazerneterrein waar onder andere woningen gebouwd worden. De huizen passen in het landschap. Van Wijnen bouwt de woningen, Vibes levert de BIM-modellen. Het betreft in dit geval rijwoningen, steilrandwoningen (half vrijstaand) en bebo-woningen (beneden/boven). Sjors van Gerresheim, projectvoorbereider van Van Wijnen werkt hierin samen met Emil Olivier van Vibes.

Planning
Emil: “Wij zorgen voor de stukken voor de bouwaanvraag en leveren de verkoop- en werktekeningen. Het vergunningstraject is afgerond.” Sjors: “Alle steilrandwoningen en rijwoningen zijn inmiddels verkocht. We zijn bezig met de kopersopties. Als die duidelijk zijn, gaat Vibes die ook weer uitwerken in werktekeningen. Bijvoorbeeld een dakkapel of een extra badkamer. De bebo-woningen gaan nog in de verkoop.”

Natuur
De natuur staat centraal bij de Veluwse Proeftuin. Er worden natuurlijke materialen en kleuren gebruikt en er komt een gemeenschappelijke tuin. “Dat is ook de reden dat deze woningen ‘alzijdig’ worden gebouwd. Niet alleen de voorgevel krijgt alle aandacht, maar ook de achtergevel,” vertelt Sjors. Met de natuur wordt bijvoorbeeld ook rekening gehouden met speciale verlichting aan de woningen waar ’s nachts de dieren niet door worden gehinderd. De bergingen krijgen bovendien een sedumdak. Ook komen er vleermuiskasten en kasten voor gierzwaluwen te hangen.

Regenwateropvang
Wat ook extra complex was, is de regenwateropvang. “Die moest op de eigen kavel gebeuren, omdat het een glooiend terrein betreft,” licht Sjors toe. “Het moet ook extreme buien kunnen bergen. De volledige tuinen komen vol infiltratiekratten te liggen.”

Beide heren zijn te spreken over de samenwerking. Emil: “We werken als Vibes steeds meer samen met Van Wijnen, op een prettige manier.” Dat heeft ook Sjors zo ervaren.

Meer info: www.worldfoodcenter.net en https://www.nieuwbouw-world-food-center.nl/