“Ons overleg verloopt in een gemoedelijke sfeer. Vibes denkt echt pro-actief mee.”

Werken aan een nieuw dorp

Projectgegevens

 • Werken aan een nieuw dorp
 • Kampen
 • BPD/Van Wijnen Zwolle
 • Weusten Liedenbaum Architecten en TWA
 • Van de Sluis
 • Van Wijnen Engineering Drachten
 • Nieman raadgevende ingenieurs
 • DO
  aanvraag
  verkoop
  TO
  UO

Vibes werkt samen met onder andere Van Wijnen Zwolle aan het nieuwste dorp van Nederland genaamd Reeve. Een bijzonder project waar wij bij verschillende fasen betrokken zijn. Lex Huiskamp, werkvoorbereider bij Van Wijnen Zwolle en Peter Linker, projectleider bij Vibes, vertellen over de werkzaamheden en hun betrokkenheid bij het project.

Lex wordt vanaf het moment dat er woningen verkocht zijn, betrokken bij het project. Ongeveer 2,5 jaar geleden startte hij met fase 1. Die zestien woningen zijn inmiddels gebouwd en ook de vijftien woningen van fase 2 zijn bijna klaar. “Voor ons is het prettig dat wij via onze opdrachtgever, BPD, telkens een ‘plukje’ woningen te bouwen hebben. Dat geeft een mooie continuïteit,” legt Lex uit. De derde fase is in volle voorbereiding, de bouw van 31 woningen start in juni. Peter legt de laatste hand aan de uitvoeringstekeningen van fase 3. “We hebben voor fase 3 eerst de kopersopties verwerkt in ons 3D-model en zijn nu bezig met de afronding van de uitvoeringstekeningen,” aldus Peter. “De meeste kopersopties betreffen een uitbouw, aanpassingen aan de indeling of de elektra. Maar er zat ook een bijzondere optie tussen: een huislift.”
Lex coördineert aan de hand van de de 3D-modellen de aanpassingen en zorgt ervoor dat alles tijdig gereed is voor de onderaannemers, zoals de kapleverancier en vloerenleverancier. Ook controleert hij het tekenwerk.

Afwisseling
Reeve is ontworpen als een dorp dat er al jaren staat. “Het is echt het nieuwste dorp van Nederland,” vertelt Lex. “Alle woningen zijn verschillend, zelfs in een blokje van 3 woningen. Dat maakt het project uniek en dat maakt mijn werk uitdagend. De ontworpen beeldkwaliteit heeft iets nautisch, wat goed bij het gebied past. Bijvoorbeeld de materiaalkeuze en de gevelindelingen. En het bevindt zich bijna in onze ‘achtertuin’, aangezien wij in Zwolle gevestigd zijn.” Ook Peter vindt het een bijzonder project. “De ligging is echt heel mooi, echt pionieren voor de eerste bewoners.”

Vooruitdenken
De samenwerking tussen de beide heren verloopt soepel. “Ons overleg verloopt in een gemoedelijke sfeer. Vibes denkt echt pro-actief mee,” vindt Lex. “Ze kijken niet alleen naar de eigen werkzaamheden en denken vooruit als leverancier verderop in het traject. Is het ook maakbaar? Bovendien komen ze planningsafspraken na en als het een keer niet lukt, trekken ze tijdig aan de bel. Ik geef ze een ‘dikke prima’!” Lex vertelt dat Vibes ook rechtstreeks contact heeft met de constructeur of de architect. “Ze schromen daar niet in om contact op te nemen, ik heb er geen omkijken naar.” Hij is ook een keer bij Vibes geweest en Peter en Nieck hebben een kijkje op de bouw genomen. “Als je elkaar hebt ontmoet in levenden lijve, ga je toch anders met elkaar om,” is de ervaring van Lex. Ook het bezoeken van de bouw is heel nuttig. We kunnen dan bespreken wat we in een volgende fase anders zouden doen.” Een voorbeeld hiervan is het plaatsen van prefab meterkasten op de begane grond vloer. “Die hadden we in het model ‘ruimte’ moeten geven. Dat hebben we dus voortaan aangepast.”

Meer lezen?
Nieuwbouw Reeve
BPD informatie

Dronebeelden: met dank aan Van Wijnen Zwolle