“Vooruitlopend op de komst van de Wet kwaliteitsborging willen wij hier alvast ervaring mee opdoen.”

Lont: klaar voor de Wkb

Projectgegevens

 • Lont: klaar voor de Wkb
 • Drachten
 • Lont
 • VDP Architecten
 • Koninklijke Damstra Installatietechniek
 • Meijer en Joustra
  • Bouwkundige tekeningen
  • Omgevingsvergunningaanvraag
  • BIM-model
  • Installatiemodel

   

In Drachten worden voor woningcorporatie Accolade veertig sociale huurwoningen gebouwd door Lont. De corporatie koos voor Lont na een aanbestedingstraject. Redmer Walta, junior projectontwikkelaar bij Lont, vertelt dat het voorlopig ontwerp al klaar was. “We hebben de plattegrond geoptimaliseerd, samen met Vibes. Zij hebben het BIM-model opgezet.” Ook bijzonder is de pilot die Accolade en Lont zijn gestart met Woningborg. Deze organisatie deed de onafhankelijke toetsing van de vergunningaanvraag (in plaats van de gemeente). “Vooruitlopend op de komst van de Wet kwaliteitsborging willen wij hier alvast ervaring mee opdoen.”

Warmtepomp beneden
De woningen komen op de plek waar 34 arbeiderswoningen stonden. De huizen krijgen dezelfde uitstraling, maar hebben het comfort van nu. Redmer: “De woningen zijn natuurlijk energiezuinig; optimaal geïsoleerd en volledig elektrisch. We hebben gekeken naar de tco (total cost of ownership). Alle kosten die tijdens de levensduur van de woning moeten worden gemaakt hebben we meegenomen. Daarom hebben we de warmtepomp op de begane grond geplaatst. Dat apparaat moet tijdens de levensduur van de woning, 50 jaar, 2 tot 3 keer worden vervangen. Dat gaat stukken makkelijker en goedkoper als hij op de begane grond staat.” De warmtepomp die wordt toegepast is er een zonder buitenunit. “Hij gebruikt de ventilatielucht,” vertelt Redmer. “Prettige bijkomstigheid is dat hij geen geluidsoverlast geeft en minder onderhoudsgevoelig is. Ook is het voor de privacy van de bewoners prettiger als we niet naar boven hoeven. De unit staat direct bij de achterdeur.”

Toetsing
De Wkb gaat ervan uit dat je bouwt wat je tekent. Redmer: “Daarom moeten de tekeningen kloppen. Woningborg is gecertificeerd en werkt met goedgekeurde tools. Ze doen de theoretische toets op het bouwbesluit op de papieren versie. Daarbij kijken zij heel gedetailleerd. Het rapport van Woningborg was heel overzichtelijk. De gemeente toetst alleen nog op bestemmingsplan en op welstand.” Tijdens de bouw krijgt Lont te maken met controles vanuit Woningborg. “Zij komen één keer per maand kijken en zelf maken wij foto’s aan de hand van een lijst van verschillende vereisten tijdens de bouw. Bijvoorbeeld van de isolatiedikte (met meetlat erbij!).”

Accolade is tevreden met de samenwerking. “Het is een nauwe en directe samenwerking,” vertelt Redmer. “Het overleg tussen Accolade, Vibes en ons over het tekenwerk gaat heel prettig. Ik zit er niet tussen als een soort doorgeefluik. We kunnen snel schakelen.”

De oude woningen zijn gesloopt en de vergunningen zijn rond. De bouw is net gestart (februari 2022). Het is de bedoeling dat de woningen begin 2023 klaar zijn.