Woningen Kollum en Delfstrahuizen

Projectgegevens

  • Woningen Kollum en Delfstrahuizen
  • Kollum en Delfstrahuizen
  • Lont
  • Architecten Bureau Puur

Van 2D naar 3D

In Kollum en Delfstrahuizen zijn halfvrijstaande woningen gebouwd. Redmer Walta, werkvoorbereider bij Lont uit Friesland, heeft samen met Michiel Groeneveld van Vibes aan dit project gewerkt. “Dit project verliep ook weer prima,” zegt Redmer. “Michiel heeft de 2D-tekeningen van de architect omgezet in een werkbaar BIM-model. De communicatie hierover verliep ook lekker soepel.”

Jaren 30-stijl

De woningen in Kollum en Delfstrahuizen zijn in basis exact hetzelfde. Alleen het uiterlijk is iets anders. In Delfstrahuizen staan ze in het nieuwbouwproject ‘Mooi Wetterwille’, een waterrijke wijk aan de rand van het  Tsjûkemar, één van de bekende Friese Meren. In Kollum zijn de woningen gebouwd verdeeld over twee kanten van de nieuwbouwwijk Westenstein. Die wijk lijkt op een schiereiland, omdat het aan alle kanten omgeven is door water. Alle woningen worden via eenzelfde toegangsweg ontsloten: er is in de wijk geen doorgaand verkeer. Kollum staat bekend als ‘het groene dorp’ en heeft de ambitie het watersport dorp van het noorden te worden.

Architecten Bureau Puur heeft de woningen ontworpen. Ze zijn modern, maar wel in de jaren 30-stijl. De woningen zijn extra breed (7 meter) en kenden veel (uitbreidings)opties en zijn voorzien van een aantal zonnepanelen.