"Als ik iets signaleer waarbij de uitgangspunten niet kloppen met de basisprincipes van Nikkels, dan trek ik aan de bel."

Woningen Schakerveld Twello

Projectgegevens

 • Woningen Schakerveld Twello
 • Twello
 • BPD en Nikkels projecten
 • Weusten Liedenbaum Architecten
 • Lievense
 • Tekenwerk voor omgevingsvergunning
  Verkooptekeningen
  Werktekeningen
  Bouwbesluitberekeningen
  Vergunningaanvraag
  3D-modellen

Het Schakerveld in Twello is een kleinschalig woongebied in een landelijke omgeving. Daar is het ontwerp op aangepast en in de openbare ruimte is veel ruimte voor de natuur. De woningen zijn daarnaast duurzaam, onder andere door het gebruik van zonnepanelen en verwarming door middel van een warmtepomp. In dit project heeft Vibes voor Nikkels bouwbedrijf de engineering gedaan voor 20 huurwoningen en 24 koopwoningen. Arnaud Tempelman, werkvoorbereider bij Nikkels, en Hans Bonekamp van Vibes vertellen over hun ervaringen.

Meedenken
Hans vertelt dat Vibes het project vanaf het voorlopig ontwerp heeft geëngineerd. Dus de omgevingsvergunning, de verkooptekeningen en de werktekeningen heeft gemaakt. “We werken de tekeningen uit op basis van de standaard detaillering van Nikkels.” Arnaud licht dit toe: “In al onze jaren ervaring hebben we ervaring met het uitwerken van details zodat we een hoge kwaliteit van bouwen kunnen bieden. Het is prettig dat Hans deze standaard goed kent en dus als een extra paar ogen functioneert.” Hans: “Als ik iets signaleer waarbij de uitgangspunten van de architect niet kloppen met die basisprincipes van Nikkels, dan trek ik aan de bel. En als er bijvoorbeeld informatie ontbreekt in het ontwerp.” Arnaud vraagt dan een en ander weer na bij de architect. “Prettig dat Hans meedenkt!”

Opties voor kopers
Arnaud heeft zich bezig gehouden met de werkvoorbereiding voor de koopwoningen. “Op basis van de verkooptekeningen konden kopers in een programma ‘Home DNA’ hun keuzes voor opties digitaal kenbaar maken. Dan gaat het bijvoorbeeld om een trapkast, bepaalde deuren, een uitbouw, een dakkapel of een wijziging op de grootte van de badkamer. We onderscheiden daarin de fasen ‘interne opbouw’, externe opbouw’ en ‘afbouw’. Hans heeft de opties uit Home DNA gehaald en die netjes in 3D in de werktekeningen verwerkt. Die tekeningen gebruik ik dan vervolgens weer voor de uitvoering. Ik bestel de materialen op basis van de tekeningen. Ik zit wel dagelijks in het model.”

Model
Uit het model zijn ook de bouwbesluitberekeningen gemaakt en heeft Vibes ook de vergunningaanvraag verzorgd. Hans: “De architect heeft veel variatie aangebracht, dat betekent dat elk blok weer anders is. Dit maakte het dat we de structuur van de modellen van onze kant goed moesten opbouwen. Dat is best aardig gelukt.” Arnaud heeft dit project als een 3D project aangemeld bij leveranciers, maar ziet dat er toch vaak nog 2D wordt aangeleverd. “3D is het mooiste, maar we gaan in de goede richting, de intentie is er,” vertelt hij. “Een project als deze is voor ons niet heel spannend, maar ik heb wel andere projecten gehad, waarbij het heel handig was geweest om een 3D-model te hebben.” Arnaud heeft de samenwerking met Hans als heel prettig ervaren. “Het was de eerste keer dat ik zelf met Vibes werkte. We wisten elkaar goed te vinden en de lijnen waren kort. Zeker voor herhaling vatbaar!”

De huurwoningen zijn in februari 2020 al ver in de bouw, de eerste palen voor de koopwoningen zijn net de grond in gegaan.

Voor meer informatie: www.nieuwbouw-deschaker.nl