‘Informatie delen is belangrijk’

Martin Leeuwerink

Contactgegevens

  • Martin Leeuwerink
  • Bouwkundig project engineer, projectleider
  • De natuur
  • Tuinieren en klussen
  • Hengelo
  • Stuur mij een mail
  • Bel mij

Zet zijn ervaring in voor een snel en beter lopend integraal proces met BIM.

Martin is een van de meest ervaren krachten binnen Vibes. “Het inzetten van BIM in een integraal proces heeft veel voordelen. Zo wordt de onderlinge communicatie makkelijker, worden fouten (clashes) al in een vroegtijdig stadium voorzien en is de klant uiteindelijk sneller en voordeliger klaar.”

 


Martin Leeuwerink werkt al bij Vibes vanaf dag één. Hij is begonnen bij Versnel & Partners, nog voordat Vibes werd opgericht. Martin kan alles vertellen over de historie, projecten en werkwijze bij Vibes, maar zegt toch “ik leer nog steeds elke dag nieuwe dingen van mijn collega’s.”

‘Met de hand tekenen ging vroeger sneller’

Martin werkte begin jaren 80 bij de Stichting Verbeterwinkel in Deventer dat zich bezig hield met stadsvernieuwing. Het tekenwerk werd in die tijd nog met de hand gedaan, tot de computer zijn intrede maakte. Martin was destijds niet direct fan van deze verandering: “Voor mijn gevoel ging het tekenen met de hand sneller”, maar was achteraf toch wel blij dat hij het daar had geleerd. In die periode kwam hij samen met zijn broer in de trein een kennis tegen. De kennis vroeg of Martin bij Versnel & Partners wilde komen werken. Dit zag Martin wel zitten en hij kwam in dienst bij het tekenbureau in 1998.

Nieuwe visie

Vibes werd opgericht omdat Peter Versnel en Wilfred Wolfs een nieuwe visie op de bouw hadden en hier verbeteringen voor zagen. Zo konden ze met de toekomst mee en 3D in de bouw introduceren. Voor sommige bedrijven bleek dit nog lastig geeft Martin aan: “De bouw is helaas nog een stugge wereld, waarbij het vaak om de ‘piepers’ draait.”

Stadgenoot

Vibes heeft voor de toepassing van BIM iets nieuws bedacht: het beheer van woningen. De afgelopen jaren is Martin dan ook bezig met een enorm groot project in Amsterdam voor woningcorporatie Stadgenoot. Ongeveer 20.000 woningen zijn al in 3D gezet. Voor woningen waar wijzigingen plaats vinden of waarvan nog geen (bruikbare) tekeningen beschikbaar zijn, rijdt hij gemiddeld één à twee keer in de week naar Amsterdam om de woningen in te meten. “Je komt op heel veel plekken en moet soms snel schakelen. Af en toe moet ik er zo snel mogelijk heen om leegstand te voorkomen.” Martin begeleidt dit project al vanaf het begin en weet er alles van.

Werken bij Vibes

Het heeft een reden dat Martin sinds 1998 is blijven hangen bij Vibes: “De afwisseling in het werk vind ik het leukst, maar ook plezier hebben is belangrijk voor mij. Het zijn fijne collega’s van wie ik veel kan leren, we hebben gewoon een ontzettend leuk team.” Martin vertelt over de dynamiek van het bedrijf: “Iedereen is collega van elkaar, er heerst geen hiërarchie. Ook is er veel aandacht voor het personeelsbeleid, er is een open werkstructuur om informatie met elkaar te delen en samen te werken. Ook wordt er onder andere ieder jaar een ‘tevredenheidsenquête’ gehouden onder de werknemers om zaken aan te kaarten en het bedrijf te blijven verbeteren.”