Woningconfiguratie met BIM

Regelmatig komen klanten bij Vibes met de vraag naar woningconfiguratie met BIM. Deze werkwijze is overzichtelijk, beheersbaar en snel. Vibes heeft inmiddels voor meerdere klanten een configuratiedatabase opgezet.

Hoe werkt het?

De basis van de configuratie is een woningconcept: een ontwerp dat meerdere keren wordt gebruikt op verschillende locaties en dat grotendeels (ook technisch) bekend is. Bij een eerste project wordt de database opgezet. De 3D-elementen waaruit kan worden gekozen voor de configuratie zijn herbruikbaar. Voor een specifieke locatie worden vaak enkele extra elementen/keuzes toegevoegd. Zo groeit de database (het ‘tasveld’) en de toepasbaarheid voor nieuwe locaties. Dit levert veel tijdwinst op.

Drag en drop

Met ‘drag en drop’ worden de verschillende opties in de modellen toegevoegd. Dit levert tijdwinst op, geeft meer inzicht en verkleint de kans op faalkosten. De modellen worden met de co-makers uitgewisseld. Kozijnen, dakranden, constructie en installatie; alles staat op de juiste manier gemodelleerd. De aannemer en co-makers kunnen erop vertrouwen dat de details kloppen, ook van de opties. De kwaliteit van de modellen is gegarandeerd doordat de gegevens in de database van tevoren op elkaar worden afgestemd en worden vastgesteld.

Direct inzichtelijk

De woningen en de opties zijn als legoblokjes in elkaar te schuiven. Dit is direct inzichtelijk in een overzichtelijk 3D-model. Wil de koper zien hoe een grotere uitbouw staat, een dakraam of andere opties? Dan kan dit met één druk op de knop aangepast worden. Hiermee is het mogelijk om een conceptwoning te ontwikkelen en toch iedere koper zijn eigen accenten te laten leggen en veel keuzevrijheid te bieden voor een goede prijs.

Voordelen

Woningconfiguratie levert overzicht, inzicht en snelheid op. Voor de ontwikkelaar of ontwikkelende bouwer geeft het snel duidelijkheid over haalbaarheid. Voor kopers is het heel eenvoudig om verschillende opties voor de woning te vergelijken en te bekijken, bijvoorbeeld wel of geen uitbouw. En de bouwer heeft direct de juiste en foutloze gedetailleerde informatie. Voor verschillende opdrachtgevers zoals Vink Bouw, Bouwbedrijf Lont en ontwikkelaar Timpaan, hebben we op deze wijze configuratie van woningen gedaan.

Bent u geïnteresseerd in woningconfiguratie met BIM of wilt u graag meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.