Leren van elkaars ervaringen

Voor de 33e keer is het International Innovation Platform bijeen geweest. Dit keer vanzelfsprekend in ‘corona-setting’: iedereen vanuit zijn eigen (thuiswerk)kantoor per video.

Kennis uitwisselen

Het Innovation Platform (IP) bestaat uit een groep internationale bedrijven die twee keer per jaar bij elkaar komen om kennis te delen. Het betreft vooral de uitwisseling van ontwikkelingen en problemen op het gebied van innovatie in het bouwproces. Contracten, processen, BIM, standaarden en alle andere onderwerpen die spelen in de vernieuwing van het bouwproces staan op de agenda. Wisselend worden de bijeenkomsten door één van de partijen georganiseerd. Dit keer was het de beurt aan Max Bögl uit Duitsland.

Ontwikkeling ILS webtool

Op de agenda stond onder andere het gebruik van verschillende standaarden voor Informatieleveringsspecificaties (ILS) in projecten. Dat sloot mooi aan bij de lancering van versie 2 van de BIM basis ILS in Nederland. Erkend werd dat er behoefte is om de ILS ook makkelijker bruikbaar, beheersbaar en controleerbaar te krijgen. Daarvoor is in Duitsland een webtool ontwikkeld. Daarmee kan voor een project of voor een herbruikbare standaard, een ILS in elke fase van het bouwproces worden aangemaakt. Deze ILS kan dan als template worden geëxporteerd voor de diverse BIM software. Een mooie ontwikkeling.

Innovatieproblematiek

Voor Vibes zijn deze bijeenkomsten belangrijk om onze kennis te delen en te toetsen. Elke bijeenkomst concluderen we dat onze inbreng, kennis en ervaringen overeenkomen met deze selecte groep van internationaal opererende bedrijven. Klein of groot; de problematiek van innovatie blijft dezelfde. We leren van elkaars ervaringen. We kijken altijd uit naar het volgende IP. Dat zal in het voorjaar van 2021 worden gepland.

 

* Bij dit bericht is een oude groepsfoto gebruikt, gemaakt tijdens een bijeenkomst van het IP vóór corona.