“We spreken dezelfde taal. Dat werkt prettig.”

Installatietekeningen in STABICAD (Revit)

Projectgegevens

  • Installatietekeningen in STABICAD (Revit)
  • Marum
  • Koninklijke Damstra Installatietechniek
  • UO-model + Uitvoering & prefab tekeningen

Vibes werkt sinds enkele maanden samen met Koninklijke Damstra, specialist in alle aspecten van de installatietechniek. Projectleider Robert Vloedgraven: “We hadden al in meerdere projecten van Lont ervaring met Vibes. Wij kunnen flexibeler zijn als Vibes het 3D-tekenwerk van de W-installaties doet.” Het eerste project waar ze samenwerkten betrof 78 appartementen in Delfzijl en nu werken ze aan het project in Marum van Lont.

Robert Vloedgraven

Robert vertelt over de werkwijze. “Onze werkvoorbereider/tekenaar Geert de Bruin tekent de installatie in Autocad. Vibes zet deze vervolgens in Revit aan de hand van STABICAD.” Thijs Hajee van Vibes: “Dat is een plug-in voor Revit om installaties te kunnen tekenen.”

Dezelfde taal
Het project in Marum (16 luxe appartementen boven een commerciële plint) is door Vibes ook bouwkundig in de TO-fase uitgewerkt. “Ze kennen het project dus bouwkundig ook goed, daarmee kun je problemen voor zijn,” aldus Robert. Hij vindt dat de werkwijze en de cultuur bij Vibes aardig overeenkomt met die bij Damstra. “We spreken dezelfde taal. Bovendien is Thijs een procesbewaker, net als ik. En onze tekenaar schakelt rechtstreeks met hun tekenaar. Dat werkt prettig.”

Bouwkundig
Er is wekelijks overleg. “Soms maar een kwartier, soms een uur. We bespreken wat de stand van zaken is en of er nog zaken zijn waar ze tegenaan lopen. Daar bedenken we dan een oplossing voor.” Thijs vindt het soms lastig dat hij het project ook bouwkundig kent: “Het is erg leuk om een gebouw zowel bouwkundig als installatietechnisch uit te werken. Al is soms te veel weten ook een ballast. Dan zie ik eerder beren op de weg.” Robert: “Ik ben pragmatisch, veel zaken lossen zich op de werkvloer op.”

Prefab
Robert vindt het prettig dat Vibes meedenkt en flexibel is. Ook de prefabtekeningen voor de riolering worden door Vibes gemaakt. “Op de bouw ben je afhankelijk van weersomstandigheden en in de werkplaats niet. Installaties worden op basis van de prefabtekeningen al in de werkplaats gemonteerd. En op de vloer er binnen een dag ingezet. Dat is heel efficiënt, maar het is noodzakelijk dat de tekeningen tot achter de komma kloppen. Anders ben je je efficiency in een klap kwijt.” Installatietekeningen komen bij Vibes tot nu toe minder voor. Thijs: “Ons werk zit kort voor de uitvoering. De uitwerking van sparingen/sleuven in vloeren en de prefabtekeningen maken dit een uitdagend project.”

“Wij tekenden voorheen alles zelf, maar dan ben je afhankelijk van of er capaciteit is. Door Vibes zijn wij nu flexibeler,” besluit Robert.