“Een mooi gebouw om aan te werken!"

Engelanderholt: luxe appartementen in het bos

Projectgegevens

 • Engelanderholt: luxe appartementen in het bos
 • Nederland
 • Van Wijnen Projectontwikkeling Oost
 • Harmonische Architectuur
 • Breman
 • Van Wijnen Engineering
 • • Tekeningen voor vergunningaanvraag
  • Verkooptekeningen
  • 3-D model voor de bouw, kopersopties uitgewerkt
  • Deel van het constructiemodel
  • Werktekeningen

Op dit moment worden de zestien luxe appartementen van Engelanderholt gebouwd in de bossen tussen Apeldoorn en Beekbergen. Van Wijnen ontwikkelde deze in een gebied met als uitgangspunt dat wat groen is groen moet blijven en dat de bebouwing te gast is in de natuur. Vibes is al een tijd betrokken bij het appartementengebouw. De appartementen variëren in grootte van 180 – 230 m2. Onder het gebouw bevindt zich een parkeergarage.

Start in 2019
“De eerste afspraken over de samenwerking met Van Wijnen over Engelanderholt waren in 2019,” vertelt Hans Bonekamp. “Dit was het eerste project met Van Wijnen waarbij we samenwerkten met de ILS (versie 0.9).” Het plan van Engelanderholt was eerst nog uitgebreider, aldus Hans. “Later heeft Van Wijnen projectontwikkeling dit overgenomen en is het geoptimaliseerd. Binnen de architectuur van Harmonisch Wonen.”

Constructiemodel
Michiel Groeneveld pakte het DO op en maakte de set voor de vergunningsaanvraag. Hij heeft toen ook het constructiemodel gemaakt en dat later overgedragen aan Van Wijnen Engineering. “De kwaliteit onze tekeningen was van een hoog niveau. De klant kon dat erg waarderen,” zegt Hans trots.

Verkooptekeningen
In 2021 volgden de verkooptekeningen. Voor de indeling van de penthouses op de bovenste verdieping is er ook nog een optie uitgewerkt waarbij 2 penthouses worden samengevoegd tot 1 groot penthouse. Ook maakte Vibes tekeningen van bijvoorbeeld de gevel met daarin ingekleurd waar de diverse appartementen zich bevonden. Datzelfde werd bijvoorbeeld aangegeven op de plattegronden en op de plattegrond in de parkeerkelder. Daarop was te zien welke parkeerplek bij welk appartement hoort.

Complex dak
Michiel maakte al een technische uitwerking in het DO, zodat duidelijk was dat het gemaakt kon worden. Vooral de complexe vorm van het dak speelde daarin een grote rol. Zo maakte de bouwer van het dak (Geurts) dan ook gebruik van het model.

Technisch ontwerp
Hans: “Omdat het model voor de omgevingsvergunning al veel informatie bevatte, kon het mooi doorstromen in het TO en in de verkooptekeningen. Ik vond het ook knap van Michiel dat hij ook mensen die nog niet zoveel ervaring met BIM hadden meekreeg. Zij waardeerden het model en gebruikten het echt als belangrijkste uitgangspunt.”

Kozijnmodule
Voor dit project hebben we de eerste keer met de kozijnmodule van DeltaPi gewerkt. Het gebouw kende vele verschillende kozijnen en in Revit zou dat lastig zijn.

Zonstudies
De verkoop betrof een hoog segment en bovendien was er natuurlijk ook de coronaperiode. Van Wijnen deed er alles aan om vragen van kopers zo goed mogelijk te beantwoorden. Hans: “We hebben bijvoorbeeld naar aanleiding van vragen van kopers een zonstudie gemaakt. In april, juni en september kun je op die studies zien wanneer je bijvoorbeeld zon op je terras hebt.”

Details
Jasper Wolff van Vibes werkt op dit moment (januari 2023) aan het model voor uitvoering. Daarin heeft hij de kopersopties ook verwerkt. “De meeste aanpassingen waren in de indeling rondom de badkamers en keuken.” Hij is ook bezig met het uitwerken van de plattegronden, gevelaanzichten en details. In totaal zijn er 54 details, de laatste 20 zijn nog niet (helemaal) klaar.

Mooi!
Al met al een mooi project waaraan in de loop der tijd verschillende collega’s hebben gewerkt.  Michiel: “Een mooi gebouw om aan te werken. Het resultaat van het model en de daaruit volgende tekeningen zijn in alle fasen goed tot hun recht gekomen.”

De oplevering van de appartementen staat gepland voor medio 2024.

https://www.engelanderholt.nl/