"Het is belangrijk dat je elkaar opzoekt om de verwachtingen af te stemmen."

Fort Krayenhoff

Projectgegevens

 • Fort Krayenhoff: wonen aan de Waal
 • Nijmegen
 • Trebbe
 • Orange Architects
 • Van der Sluis
 • Pieters Bouwtechniek
  • BIM-model voor TO
  • Verkooptekeningen (tevens uitwerken kopersopties met installaties)
  • UO

In Nijmegen aan de Waal is Trebbe bezig met de bouw van Fort Krayenhoff. Dit project bestaat uit drie woonpaviljoens deels op een parkeergarage. In de woonpaviljoens bevinden zich totaal 42 koopappartementen. Werkvoorbereider Taco Zwartjens van Trebbe vertelt dat op deze plek vroeger een fort stond, onderdeel van de verdedigingswerken rondom Nijmegen. “De architect heeft in het ontwerp daarvan elementen laten terugkomen, bijvoorbeeld een fortmuur van ruw gebakken steen. De drie paviljoens hebben een niet-haakse vorm. De paviljoens zijn als keien langs deze fortmuur gerangschikt en vormen samen een ensemble waarin uitzicht, oriëntatie en privacy optimaal zijn verwerkt.”

De restanten van het fort bevinden zich nog altijd onder de appartementen. “Bij de fundatiewerkzaamheden vonden we wijnflessen, oude stenen en tegeltjes. Omdat er hevig gebombardeerd is in de Tweede Wereldoorlog is er ook explosievenonderzoek gedaan.” Taco vertelt dat de bouw al een eind gevorderd is, de eerste verdieping is al bereikt (oktober 2021). “We bouwen één verdieping per paviljoen per week. Vibes is nu met de laatste modellen (bouwtekeningen) bezig.”

Vibes heeft in het gebied al meer projecten gedaan voor Trebbe (Koningsdaal). Vibes heeft voor de diverse fasen het BIM-model met bijbehorende tekeningen gemaakt. Ook de verkooptekeningen. Taco bevalt de samenwerking goed. “Het is daarbij belangrijk dat je elkaar opzoekt om de verwachtingen af te stemmen en goede afspraken te maken. Als dat helder is, werkt het prima.” Taco stemt het tekenwerk ook af met de verschillende partijen, zoals de constructeur en installateur.

Peter Linker van Vibes is ook tevreden met het project. “Wij gaan uiteraard voor het leveren van een kloppend model, dat voor alle partijen inclusief de co-makers gebruikt kan worden. Dit is goed gelukt. De werkvoorbereiding was er zeer content mee. De grootste uitdaging zat in de vorm van de torens. Niets is recht, gebouwen staan onder verschillende hoeken.”