'Door alle aanpassingen in het model bij te houden hebben facilitaire medewerkers altijd up-to-date informatie'

Gebouwbeheer voor SRON

Projectgegevens

  • SRON realiseert volledig gebouwbeheer met digital twin
  • Leiden
  • SRON Netherlands Institute for Space Research

Onlangs zijn we gestart met een opdracht voor SRON Netherlands Institute for Space Research. Ze lieten een nieuw kantoor in Leiden bouwen met BIM en namen dit eind 2021 in gebruik. SRON gaat het gebouw volledig beheren met een digital twin in Dalux. Susan Stokkink, projectleider bij Vibes: “SRON heeft voor haar verschillende projecten, verschillende ruimtes met faciliteiten nodig, zoals cleanrooms. Wanneer ze starten aan ‘een nieuwe uitvinding voor de ruimte’, hoort daar soms ook een andere fysieke omgeving bij. Door alle aanpassingen in het model bij te houden hebben facilitaire medewerkers altijd up-to-date informatie.”

Dalux
Vibes maakt van alle modellen van verschillende disciplines een IFC-bestand. “Alle bestanden zetten we in Dalux, een platform waarin je het gebouw zowel in 2D als 3D kan bekijken. Ook voegen we alle documenten toe die bij bijvoorbeeld een bepaalde installatie horen. Je klikt erop en krijgt dan bijvoorbeeld de garantiedocumenten en een overzicht van de storingen. Heel handig dus.”

Digital twin
Bijzonder aan het gebouw zijn onder meer complexe cleanrooms en cryolabs. Het gebouw, met een totale oppervlakte van ongeveer 9.000 m2 bestaat verder uit werkplaatsen, kantoren, vergader- en ontmoetingsruimtes. Susan vertelt dat Vibes nu bezig is om de IFC-bestanden op Dalux te plaatsen. “SRON heeft al laten weten dat er na de ingebruikname veel mutaties zijn geweest. Van een extra stopcontact tot aan een verbouwde ruimte voor een specifiek doel. Dalux wordt ingericht met bijbehorende workflows om de wijzigingen door te geven. Op basis daarvan gaat Vibes het model actueel houden, als digital twin.”