Intensief traject met prachtig resultaat

Projectgegevens

  • Hout in Veluwse Proeftuin

De Veluwse Proeftuin in Ede is een natuurinclusieve woonwijk. Van Wijnen Deventer heeft hier zevenendertig eengezinswoningen gerealiseerd. De architectuur ervan is geïnspireerd op de natuur. Weusten Liedenbaum Architecten maakte in het ontwerp gebruik van natuurlijke materialen en kleuren. Er wordt veel hout gebruikt, onder andere in de gevelbekleding, bij de pergola’s, carports, vlonders en afscheidingen tussen de woningen. Van Wijnen Deventer schakelde voor dit complete pakket aan houtconstructie Jongeneel uit Deventer in. Dit is een groothandel in hout, plaat- en bouwmaterialen met een landelijk netwerk van 43 vestigingen in Nederland. Noël Besten, accountmanager bij Jongeneel Deventer, is erg enthousiast over de samenwerking binnen dit project. “Binnen het bouwteam communiceerden we goed met elkaar en lieten we elkaar niet vallen. Niet ‘het kan niet’, maar ‘wat is er wel mogelijk’ was het devies.”

Noël Besten

Naast Jongeneel en Van Wijnen maakte ook H&S Gevelbekleding deel uit van het team vanwege de montage. “Ik ben er trots op dat we Van Wijnen goed hebben kunnen ondersteunen. Het was een intensief traject, maar wel met een goed en mooi resultaat! Niemand kon de oorlog met Oekraïne voorzien, daardoor moesten we er alles aan doen om het project met zo min mogelijk vertraging gereed te krijgen.”

Compleet pakket
Jongeneel voerde het complete ‘houtpakket’ uit. “Dat deden we samen met onze partner Boogaerdt Hout uit Krimpen aan de Lek, ons eigen BIM-team en met Vibes. Binnen het bouwteam werd goed nagedacht over de montage. Azobe is zo zwaar dat het met kranen moet worden geplaatst, het liefst zo efficiënt mogelijk,” aldus Noël. “Er is heel wat tijd in gaan zitten. Hoe gaan we het opbouwen, welke verbindingen gaan we maken en hoe vindt de montage plaats? Dat soort dingen bespraken we met elkaar en vonden we oplossingen voor. We wilden prefab losse onderdelen leveren die op de bouwplaats makkelijk in elkaar gezet konden worden. Dat de montageploeg overal goed bij kon. We merken elk onderdeel zodat het overeenkomt met de benaming in het model en op de tekeningen. Ook de benodigde staalcomponenten zijn daarin verwerkt.”

Perfecte verbindingen
“Vibes integreerde de detaillering in het 3D model tijdens het ontwerp en de werkvoorbereiding, zodat we alles goed in beeld hadden. Mooi dat het 3Dmodel op deze wijze direct het stp-bestand levert om de CNC- machine aan te sturen.” Dat bewerken werd gedaan door Boogaerdt. “Die kan het tot op de halve mm nauwkeurig maken. Het paste in de praktijk perfect.” Jongeneel maakt deel uit van TABS Holland. “Wij zijn de enige leverancier die een BIM-service hebben. Ook hebben we bijvoorbeeld een BIM-bibliotheek met bijvoorbeeld de verkrijgbare lengtes.”

Snel meedenken
Noël gaat tot slot nog in op de samenwerking met Vibes. “Daar ben ik erg over te spreken. Ik werkte in dit project samen met Emil en Ramon. Het verliep voorspoedig, wat we aandroegen werd snel opgepakt en ze dachten met ons mee. Bijvoorbeeld hoe het mogelijk werd dat het staal helemaal achter het hout zou vallen. Ook de bewerker Boogaerdt was erg tevreden over Vibes. Ze hadden direct contact over de bestanden en ook dat werd snel opgepakt.”

Al met al een geslaagd project met een mooi resultaat: “Het was een heel intensief traject in het bouwteam, maar we ondersteunden elkaar en we maakten gebruik van elkaars kracht.”

Foto’s: Henk ten Bouwhuis