"De volledige constructie is van hout, wat bijzondere detaillering met zich meebrengt.”

Woonvoorziening voor jongeren in Den Bosch

WonenZoals

Projectgegevens

  • Jongerenappartementen
  • 's Hertogenbosch
  • Hendriks Coppelmans iov Brabant Wonen en WonenZoals
  • WY.Architecten
  • Ingenieursburo Ulehake
  • Productie model
    Tekeningen van de HSB-elementen

BrabantWonen, WonenZoals en Hendriks Coppelmans bouwen op een voormalige schoollocatie aan de Mozartsingel in ‘s-Hertogenbosch een woonvoorziening voor 18 jongeren. Zij gaan hier zelfstandig -maar toch samen- wonen, met 24-uurs zorg en begeleiding. Dat initiatief heet WonenZoals. Het wordt een bijzonder gebouw: energiezuinig en vergaand circulair.

Energiezuinig en circulair
Er komen 18 appartementen en twee gemeenschappelijke ruimten, verdeeld over twee bouwlagen. Zes van de appartementen zijn rolstoeltoegankelijk. Het gebouw is ‘nul-op-de-meter’: het wekt net zoveel energie op als het verbruikt. Daarvoor zorgen onder andere zonnepanelen op het dak en bodemwarmtepompen. Het gebouw is vergaand circulair. De houten draagconstructie bestaat uit kruislings gestapelde lagen hout, zo sterk als beton. Ondergrondse tanks vangen regenwater op voor toiletspoeling. De gevelbekleding is van keramisch materiaal met een vulling van populierenhout van Nederlandse bomen. Verder wordt houtvezel gebruikt voor isolatie en gerecyclede gipsplaten en sedum op het dak.

Houten constructie
De meeste werkzaamheden door Vibes zijn afgerond en het model is definitief. De tekeningen zijn geleverd. Hendriks Coppelmans werkte al voor meer projecten met Vibes. Ramon Schijven van Vibes: “Ze zijn heel tevreden met onze werkzaamheden en samenwerking.” (zie ook https://vibes.nl/projecten/boekel-en-berkel-enschot/) Ramon vindt het een bijzonder en leuk project door de duurzaamheidsaspecten. “Ook de volledige constructie is van hout, wat ook weer bijzondere detaillering met zich meebrengt.” Duurzaam ondernemen is voor Hendriks Coppelmans heel belangrijk, zie https://www.hendrikscoppelmans.nl/duurzaam-ondernemen/. In dit project werkte Ramon samen met Thomas Roulleau van Hendriks Coppelmans.

Planning
De bouw is in oktober gestart. De ruwbouw is in het voorjaar van 2021 gereed. De oplevering is naar verwachting na de zomer. De bouw ligt goed op schema. In oktober zijn de bronnen geboord voor de bodemwarmtepompen. Ook de fundering is aangebracht. Er is gestart met de productie van de HSB-elementen.

Update september 2021: De woningen zijn opgeleverd en de jongeren hebben de sleutel ontvangen!