Projectontwikkeling Steenbrugge Deventer: innovatie en duurzaamheid in harmonie

Projectgegevens

 • Steenbrugge Deventer: innovatief en duurzaam
 • Deventer
 • Van Wijnen Deventer
  • DO bouwvergunning
  • TO
  • Verwerken kopersopties
  • Werktekeningen

   

Aan de rand van Deventer wordt een vooruitstrevend project gerealiseerd dat de toekomst van stedelijke woonomgevingen herdefinieert. Onder leiding van Emil Olivier en Jasper Wolff, heeft ons team zich de afgelopen maanden gewijd aan de technische ontwikkeling van twaalf wadiwoningen en twee ruime twee-onder-één-kapwoningen in de vernieuwende wijk Steenbrugge. Dit project, uitgevoerd in samenwerking met Van Wijnen Deventer, belichaamt de visie van ‘Wonen aan het hof’.

Wadiwoningen
De wadiwoningen zijn eengezinswoningen die met de achtertuin liggen aan een autovrije groenzone die wordt ingericht als wadi. Een wadi is een natuurrijk gebied waarin regenwater wordt opgevangen. De naam ‘wadiwoningen’ weerspiegelt de verbinding met de natuur, waarbij de woningen afwisselend droge en vochtige omstandigheden ervaren, afhankelijk van het weer. Emil: “De woningen worden gebouwd via de prefab beton bouwmethode. De binnenwanden en de constructie worden in de fabriek van Van Wijnen gegoten. In de wanden komen ook al de stelkozijnen, de kozijnen en het glas. Op de bouwplaats kunnen de wanden vlot worden geplaatst en is de woning snel wind- en waterdicht. En kun je dus snel binnen met de afwerking beginnen. De prefab werkwijze vraagt wel om een andere manier van detailleren om ervoor te zorgen dat alles past.”

Beelddragers
Binnen de wijk Steenbrugge zijn verschillende gebouwen aanwezig en die het karakter van de wijk versterken, de zogenaamde beelddragers. Een prominent voorbeeld hiervan is de ‘Hooimijt’. Dit is een twee-onder-één-kapwoning, die esthetisch gezien een schuur representeert. Emil licht toe: “In deze woningen is dan ook veel hout verwerkt. Daarover heb ik meermaals nauw overleg met Van Wijnen gevoerd, om de houtdelen van Jongeneel goed in het project te integreren. Het systeem dat hierbij wordt gebruikt is het zogenaamde borg-fix systeem. Hiermee zorg je voor een goede bevestiging van het hout aan de prefab wanden.”

Constructieve samenwerking
De samenwerking tussen Emil, Jasper en het team van Van Wijnen, waaronder Teo van ’t Verlaat en Jeroen Brinks verliep zeer prettig. Hierover verscheen dit

Theo (links) en Jeroen

artikel. “Inmiddels hebben we de kopersopties verwerkt,” vertelt Emil, “Het ging hier om verschillende uitbouwen en om diverse dakramen. Momenteel zijn we bezig met de laatste fase van ons project, de werktekeningen (maatvoeringstekeningen) voor op de bouw.”

Meer lezen?

Projectpagina
Verkoopsite