Stappenplan gebruik van geodata in Revit

Deze week is Joppe Aukema afgestudeerd aan de HAN University of Applied Sciences, opleiding Bouwkunde. Hij verdedigde met succes zijn afstudeerscriptie over het gebruik van open geodata in Revit met als titel ‘Een brug slaan tussen ontwerp en realiteit’. Gefeliciteerd Joppe!

Joppe deed zijn onderzoek vanaf januari 2024 bij ons bedrijf. Joppe: “Ik wilde graag een afstudeeronderzoek doen bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in BIM, want bij dat onderwerp ligt mijn passie. In overleg met Vibes zijn we tot dit onderzoek gekomen. Erg leuk om iets compleet nieuws te kunnen oppakken en leren.” Vibes had behoefte aan een stappenplan om open geografische data te kunnen verwerken in Revit. “Door deze data te gebruiken kunnen 3D-contextmodellen en 2D-situaties gecreëerd worden. Zo weerspiegelt het model de werkelijkheid nog beter.” We kunnen deze modellen gebruiken voor bijvoorbeeld omgevingsvergunningen, analyses of het maken van renders.

Joppe vertelt dat het integreren van geodata in Revit uitdagend was: “Het voornaamste struikelblok ligt in de diverse bestandsformaten die worden gehanteerd door de GIS- en BIM-werelden.” Gelukkig vond hij een manier om de data om te zetten in een stappenplan om gemakkelijk de omgeving van een gebouw in kaart te brengen. Dit stappenplan beschrijft het proces dat gevolgd moet worden om geodatabronnen te gebruiken in Revit op een betrouwbare en nauwkeurige manier. Het gaat om data uit het AHN (Actueel Hoogtebestand Nederland), Kadaster kaarten, 3D-BAG en luchtfoto’s. Bovendien komen er, buiten Autodesk producten, geen kosten bij kijken.

Joppe heeft zijn stappenplan ook binnen Vibes gepresenteerd. “Het werd goed ontvangen, ze kunnen het voor bijna elk toekomstig project wel gebruiken.” Hij werd begeleid door Nieck Eenink, Michiel Groeneveld en Susan Stokkink van Vibes. “Ik werd goed begeleid en heb het naar mijn zin gehad. Het is een fijn bedrijf om stage te lopen of afstudeeronderzoek te doen. De sfeer is persoonlijk en je kunt makkelijk vragen stellen.”

Heb jij interesse in een stage of afstudeeronderzoek bij Vibes, neem dan gerust contact op.