Passie voor houtskeletbouw

Bijna vijf jaar werkt hij nu (2024) bij Vibes, Harm Feenstra. Hij ontwikkelde zich in die tijd van iemand die talloze oude plattegronden omzette naar Tekla-specialist. Hij kreeg een passie voor houtskeletbouw en Tekla. “Dit past echt bij mij en mijn gevoel voor detail.” Er komt steeds meer vraag naar houtskeletbouw, dat merken we ook bij Vibes. Harm juicht dat toe: “Ze noemen ons binnen Vibes de Tekla-club!”

Sterke ontwikkeling
Tijdens zijn studie bouwkunde stopte Harm vroegtijdig vanwege een burn-out. Via een detacheringsbureau kwam hij bij Vibes terecht. “Hier werkte ik aan het project van Stadgenoot. Ik had wel wat basiskennis van Revit, maar hier heb ik echt leren modelleren in de praktijk. Op een heel ander niveau.” Binnen het project zette hij samen met zijn collega’s maar liefst 10.000 oude plattegronden van huurwoningen in met name de binnenstad van Amsterdam in een nieuw systeem. Daarna werkte hij nog aan een ander project van Stadgenoot, het vierkante meterproject.

Tekla
Harm kwam ongeveer twee jaar geleden in aanraking met Tekla. “Ik hielp mijn collega Ramon bij een Tekla-project (The Frame Building). Ik hielp hem bij het maken van productietekeningen. Daar kreeg ik de smaak van Tekla te pakken. Het mooie aan Tekla vind ik dat je op onderdeelniveau bezig bent. En je zit dichter op wat er gebouwd gaat worden. Ik hou van dat nauwkeurige, tot op de millimeterwerk. Het precies passend maken.” Zo ging zijn ontwikkeling steeds verder: van deelprojecten tot zijn eerste eigen project: Atelier Loo. Harm: “Het eerste project waar ik HSB ging modelleren was een bergingblok in Veghel voor Hendriks Coppelmans. In volgende projecten heb ik steeds meer onderdelen van project(management) opgepakt. Zeven woningen van Hendriks Coppelmans was het eerste HSB-project dat ik vrijwel helemaal zelf heb opgepakt.”

HSB voor professionals
Harm zocht meer verdieping. Samen met zijn collega’s Wesley en Ramon is hij de opleiding HSB voor professionals gaan doen. “Dat is een hele intensieve, uitgebreide opleiding. Hij duurt 1,5 jaar en bestaat uit vijftien bijeenkomsten. De onderwerpen die voorbij komen variëren van certificering tot warmte- en vochttransport en van logistieke processen tot detaillering. Door bijvoorbeeld meer te weten van de fabricage en montage kunnen wij daar rekening mee houden in de modellen en de tekeningen.” Bijzonder aan de opleiding is dat de cursusdagen  allemaal op een andere locatie zijn, meestal bij één van de deelnemende bedrijven. “De dag begint met een presentatie en rondleiding door het betreffende bedrijf. Daarna volgt het lesprogramma van de dag. Ieder onderwerp wordt behandeld door een specialist in dat vakgebied. Ook biedt de cursus een leuke kans om met elkaar in gesprek te gaan en van elkaar te leren. Zo worden we met zijn allen beter in HSB.” Harm merkt dat hij al veel profijt heeft van de opleiding die nog tot en met juni duurt. “Ik merk dat ik nu eerder knelpunten of aandachtspunten signaleer in projecten. Bijvoorbeeld bij een verspringende gevel. Hoe zit het dan met de brandwerendheid? Dat geef ik dan aan bij de klant.”

Eigen projecten
“Het HSB-project dat ik recent heb afgerond is Atelier Loo. Het bestond uit een aanbouw van een bestaande woning, van een ecologisch adviesbureau. En het was een opdracht voor een nieuwe klant Eco+Bouw. Het contact met de klant was goed en de samenwerking verliep prettig.” Het vervolg is dat Harm nu voor diezelfde opdrachtgever bezig is met acht woningen in Nijmegen. “Het betreft CPO Nimma. Een collectief particulier opdrachtgeverschap dat samen acht duurzame biobased woningen wil bouwen. Het project bestaat uit zeven grondgebonden woningen en één appartement en varieert in vloeroppervlak tussen ongeveer 60 en 120 vierkante meter. Heel interessant om mee bezig te zijn. De productietekeningen zijn bijna klaar. In maart zijn deze elementen door Eco+Bouw geproduceerd en worden de huizen gebouwd.”

Heeft u een HSB-project dat ook door onze HSB-experts, zoals Harm, Wesley of Ramon, kan worden uitgewerkt? Neem dan gerust contact met ons op!