"Op zoek naar een partij die zijn sporen in het 3D-modelleren verdiend had."

84 zorgappartementen in nieuwbouwwijk Hoog Dalem

Projectgegevens

 • Appartementen Hoog Dalem
 • Gorinchem
 • OosterLinge 2
 • Houben Architectuur
 • H.Ek Installaties
 • Pieters Bouwtechniek
 • abtWassenaar
  • Aanvraag omgevingsvergunning
  • Verkooptekeningen
  • 3D-model
  • Uitvoeringsstukken

Project Hoog Dalem bestaat uit 84 zorgappartementen. Het appartementencomplex wordt gebouwd in de wijk Hoog Dalem, een nieuwbouw woonwijk in Gorinchem. Al meer dan tien jaar is Heijmans in bouwcombinaties in deze wijk bezig.

Eind september is het project binnen de bouwcombinatie overgedragen aan het uitvoeringsteam, met als doel om 4 januari 2021 van start te gaan met de realisatie. Op dit moment wordt het project op werktekeningenniveau uitgewerkt.

Goede ervaring

Sepp ter Burg is ontwerpmanager  bij Heijmans. Hij legt uit hoe de samenwerking met Vibes tot stand is gekomen. Sepp: “Wij waren vanuit Heijmans in de markt op zoek naar een partij die zijn sporen in het 3D-modelleren verdiend had. Mede door de goede ervaring die ik met Vibes vanuit mijn vorige werkkring had, is het eerste contact tot stand gekomen. Niet lang daarna heeft het tot deze samenwerking geleid.”

Peter Linker, projectleider vanuit Vibes, vult hem aan: “Eind vorig jaar kwam vanuit Sepp de vraag of we niet voor Heijmans een klus wilde doen. Ze zochten naast hun vaste adviseur een tweede bedrijf dat zaken wilde uitwerken. Hij zag daar een goede kans voor Vibes. Na een paar goede gesprekken over en weer (en de goede referentie van Sepp) zijn we uiteindelijk uitgenodigd voor niet één maar twee projecten.”

Belangrijke rol

Peter: “Onze taak was het maken van een goed en kloppend model, waar iedereen mee kan werken. En waaruit ook gecalculeerd wordt en de co-makers aangestuurd gaan worden.” Sepp: “Vibes heeft een belangrijke rol in het uitwerken van het project in het 3D-model. Ook het beheren van het 3D-model in samenspraak met de constructeur en installateur is hierin belangrijk.” De meerwaarde van Vibes binnen het project ligt volgens hem in de technische en praktische kennis en de proactieve manier van werken. Ook over de samenwerking is hij te spreken: “Peter en Tijmen zijn kundig, enthousiast en proactief.”

Uitdaging

Sepp: “De uitdaging in dit project is niet zozeer de complexiteit (al kan dat ook een valkuil zijn!), maar met name het korte tijdsbestek waarbinnen we van VO naar bouwaanvraagstukken en uitvoeringsgereed zijn gekomen.” Peter: “De uitdaging voor ons zat in het werken in batches. Batches moet je zien als deelprojectjes binnen een project. Je bouwt het model op van grof naar fijn, van type appartement naar meer types en speciale elementen naar het totaal. Een nieuwe manier voor alle deelnemers binnen het team.”

Over project Hoog Dalem

Het project Hoog Dalem in Gorinchem is een ontwikkeling van OosterLinge2  (een samenwerking tussen AM en Heijmans Vastgoed). Het ontwerp is van architect Hélène Houben. De ontwikkeling is medio 2018 gestart. In juni 2020 is het project op basis van het VO verkocht aan Holland Immo Group en ondergebracht in een zorgvastgoedfonds. Bouwcombinatie Hoog Dalem (een samenwerking tussen BAM Wonen en Heijmans Wonen) heeft na het afronden van het VO in november 2019 vanaf maart 2020 tot heden samen met Vibes, Pieters Bouwtechniek, H.Ek installatiemaatschappij en abt Wassenaar de nadere uitwerking van het project opgepakt.